Premiile Gopo 2019. Care sunt cele cinci producții nominalizate la categoria cel mai bun film

Data actualizării: Data publicării:
pororoca

Oscarurile românești sunt decernate în această seară. Gala celei de-a 13-a editii a Premiilor Gopo este în direct şi în exclusivitate pe Film Now, de la 19.00. Ceremonia va fi trasmisă parţial şi de Digi24. Tot pe Digi24, veţi putea vedea şi un rezumat al evenimentului pe 20 martie, de la miezul nopţii. Mai multe detalii despre eveniment găsiți aiciLa categoria cel mai bun film de lung metraj au fost nominalizate cinci producţii.

Moromeții 2

„A trecut războiul și Niculae se întoarce acasă în vara lui '45 să-l convingă pe taică-su să-i mai dea bani să termine și ultima clasa. Și urma o periodă în care se instala comunismul, dar oamenii nu stiau ce se va instala”, este, pe scurt, povestea din Moromeții 2, spusă de regizorul Stere Gulea.

„După ce am citit scenariul am spus hai să facem filmul pentru că mi s-a părut extrem de puternic și o ocazie unică de a vedea ce s-a întâmplat în țară asta odată cu venirea comunismului”, spune și regizorul Tudor Giurgiu.

„În continuare sunt uimit că am făcut parte din acest proiect. Mi s-a oferit această șansă. Pentru un tânăr ca mine care vrea să facă actorie este probabil proiectul ideal”, a spus și Iosif Paştina, cel care îl interpretează pe Niculae.

Andi Vasluianu s-a declarat emoționat pentru că a jucat alături de Horațiu Mălăele.

„Am fost foarte emoționat că am jucat cu Horațiu Mălăele. Am fost al naibii de emoționat. Dar am rămas foarte plăcut surprins că și el era la fel de emoționat, nu că joacă cu mine, ci că avea o partitură foarte complicată”, a mărturisit actorul.

Pororoca

Pororoca este un fenomen natural care se întâmplă la vărsarea Amazonului în ocean.  Și titlul celui mai nou film  regizat de Constantin Popescu. În același timp, numele producției spune o poveste tulburătoare: un copil dispare într-un moment de neatenție al tatălui său.

„O familie normală, despre care nu știm foarte multe lucruri, că nici nu contează... O famile de condiție medie, care trăiește bine, au doi copii frumoși, și un simplu accident, într-o zi, o secundă de neatenție, îi întoarce toată viața pe dos. (...) Când am citit prima oară scenariul m-am oprit la secvența dispariției copilului, am început să plâng, l-am închis și nu l-am mai reluat. Nici a doua zi, nici o lună după aceea”, a mărturisit actorul Bogdan Dumitrache.

„Nu cred că vreun actor ar spune nu unui astfel de rol. E ceea ce își dorește orice actor să facă tocmai pentru că propune actorului, lasă actorul să se arate cu adevărata lui formă emoțională. E o mare frică acolo că n-ai să poți”, a spus și actrița Iulia Lumânare.

Dragoste 1. Câine

„Dragoste 1. Câine” a fost filmat în Parcul Național Piatra Craiului și, deși îmbracă haina unui thriller, este, de fapt, o poveste de dragoste.

„E povestea unui pădurar care trăiește singur în munte și care, într-o bună dimineață, descoperă o femeie bătută în pădure. Și în felul lui încearcă să afle cine a bătut-o. Și să o răzbune”, povestește regizorul Florin Șerban.

„E un film și despre dragoste, și despre ură probabil. Și despre neputință. Și despre răzbunare. Complexă povestea”, spune și actorul Valeriu Andriuță.

„E un film cred că despre dragoste de sine, în primul rând, și despre libertate. Eu așa-l văd. Adică libertatea de a-ți da timp și de a-ți da spațiu să iei propriile decizii”, este părerea actiței Cosmina Stratan.

Charleston

Pelicula Charleston este debutul în lungmetraj al lui Andrei Crețulescu.

„E un film despre o femeie, dar văzut prin ochii a doi bărbați. (...) Sunt două personaje masculine cărora până la urmă nu le e jenă să arate că suferă. (...) Poate confirmă teorii despre felul în care sunt alcătuiți bărbații. Aceste două personje sunt schițate să fie două fețe ale aceleiași monezi și dacă i-am lua și i-am completa, am avea un bărbat aproape perfect, ceea ce poate că nu există”, povestește regizorul Andrei Crețulescu.

„Alexadru este, am eu senzația, un fel de alter alter ego al regizorului, Andrei Crețulescu. E un regizor, care tocmai și-a pierdut într-un accident soția. Și care, după două săptămâni se trezește la ușă cu un bărbat mai tânăr”, dezvăluie actorul Șerban Pavlu.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

„O regizoare montează un spectacol de stradă, pe bani publici, având ca temă Masacrul de la Odessa din 1941. (...) Știam de implicarea României în Holocaust, dar clar nu cunoșteam aceste detalii care se dezbat în film”, este povestea filmului spună de actrița Ioana Iacob.

„Ulterior unei explozii care a omorât câteva sute de soldați și ofițeri români a existat un ordin de represiune direct de la Mareșalul Antonescu, de a omorî 200 de evrei - considerați răspunzători - pentru fiecare soldat mort, și 100 pentru fiecare rănit. (...) Nu cred că există o vinovăție colectivă sau o vină care se transmite de la o generație la alta. Dar în acelaș timp, pentru că ne raportăm tot timpul la trecut ca la o sursă de valori, o sursă de a ne construi identitatea în interiorul societății în care trăim, devine esențial ca acest trecut să fie discutat într-o manieră cât mai lucidă și cât mai puțin propagandistică, naționalistă”, a spus și regizorul Radu Jude.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri