Robbie Coltrane, Hagrid din „Harry Potter” și protagonistul serialului „Cracker”, a murit la 72 de ani

Data actualizării: Data publicării:
robbie coltrane in rolul hagrid din harry potter
Robbie Coltrane în rolul Hagrid din „Harry Potter și Piatra Filozofală” (2001) Foto: Profimedia Images

Robbie Coltrane, actorul scoțian care l-a interpretat pe simpaticul personaj Rubeus Hagrid în franciza „Harry Potter”, dar și protagonistul serialului de succes „Cracker”, difuzat inclusiv în România, a murit la vârsta de 72 de ani.

Vestea a fost confirmată în presa internațională de agentul său.

„Probabil decenii de acum încolo Robbie ne va rămâne cel mai bine în amintire ca Hagrid, un rol care a adus bucurie copiilor și adulților deopotrivă, provocând valuri de scrisori de la fani în fiecare săptămână timp de peste 20 de ani”, a declarat agentul său citat de BBC.

robbie coltrane profimedia-0096369373
Actorul Robbie Coltrane, cunoscut în special datorită rolurilor din „Harry Potter” și „Cracker”, a murit la 72 de ani Foto: Profimedia Images

Cu o carieră îndelungată, Robbie Coltrane a devenit celebru odată cu rolul psihologului criminalist „Fitz” din serialul TV „Cracker” al lui Jimmy McGovern, care a fost difuzat pentru prima dată în 1993, ajungând inclusiv în România. Personajul a fost o creație revoluționară: strălucit în meseria sa, dar un dezastru în viața personală. Coltrane a câștigat premiul Bafta pentru cel mai bun actor de televiziune în 1994, 1995 și 1996 pentru acest rol.

Stilul de viață dependent al lui Fitzgerald îl reflecta și pe cel al actorului: Coltrane a recunoscut că a fost un mare consumator de alcool în anii '80 și a rămas celebru pentru că a amenințat odată că îl va bate pe Piers Morgan, într-un restaurant din Londra.

A fost distribuit apoi și în două filme din seria Bond, „GoldenEye” și „The World Is Not Enough”, în rolul agentului KGB Valentin Dmitrovici Zukovsky.

Odată cu rolul îngrijitorului școlii Hogwarts, Rubeus Hagrid, în adaptarea cinematografică a seriei „Harry Potter” de JK Rowling, Coltrane s-a bucurat de o nouă audiență, cu fani mai tineri, ceea ce a contribuit la revigorarea carierei sale.

Coltrane s-a căsătorit cu sculptorița Rhona Gemmell în 1999, dar s-au despărțit în 2003. Au doi copii.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri