Sari la conținut

Succes în SUA. Premii importante pentru două filme românești

Aplauze pentru România la cel mai vechi festival de film din America de Nord.

Pelicula „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu a câştigat trofeul festivalului de film de la Chicago.  Premiul pentru cel mai bun film nu este singurul obţinut de drama românească "Sieranevada". Cristi Puiu a obţinut şi premiul pentru cel mai bun regizor. De altfel, lungmetrajul „Sieranevada” este şi propunerea României la premiile Oscar pentru anul viitor, la secţiunea cel mai bun film într-o limbă străină.

Cel mai bun actor la Chicago a fost ales tot un român. Şi-a adjudecat premiul Adrian Titieni pentru rolul lui Romeo din pelicula „Bacalaureat”. Şi tot pentru „Bacalaureat”, regizorul Cristian Mungiu a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu.

Juriul care a acordat aceste distincţii a fost prezidat de actriţa Geraldine Chaplin.

„Sieranevada" este al patrulea film al lui Cristi Puiu. În peliculă este spusă povestea unui parastas românesc ortodox, într-un apartament de bloc din Capitală.  Din distribuţia acestei pelicule fac parte Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu.

Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui personajului. Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Filmul „Sieranevada” a fost primul film proiectat în competiţia Festivalului de Film de la Cannes de anul acesta. 

Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie ex-aequo la Festivalul de Film de la Cannes 2016 cu „Bacalaureat”. Povestea filmului porneşte de la preocupările unui părinte în contextul societăţii de astăzi. Producţia „Bacalaureat” este primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin.