Sari la conținut

Un film despre viața în România, premiat de PE

Comedia „Toni Erdmann", producție Germania - Austria - Romania, a primit, miercuri, Premiul Lux decernat de Parlamentul European pentru a promova distribuția filmelor europene în Uniunea Europeană. Acțiunea filmului se petrece în România și se concentrează în jurul relației dintre un tată și fiica lui, care a plecat din Germania ca să muncească în București.

Filmul, care analizează modul în care cultura corporatistă poate distruge relațiile de familie și cum este viața de expat, a fost preferat altor două producții finaliste: filmul de animație franco-elvețian „Ma vie de Courgette", de Claude Barras, poveste delicată despre toleranță, și „As I Open My Eyes'', de Leyla Bouzid, portret al unei tinere tunisiene iubitoare de rock și libertate înainte de revoluție.

Citiți și: INTERVIU. Regizoarea „Toni Erdmann”: Bucureștiul îmi amintește de Berlinul de Est

„Sunt foarte bucuroasă să fiu o cineastă europeană. Un film ca Toni Erdmann nu ar putut fi realizat fără finanțare UE", a spus regizoarea Maren Ade, de 39 de ani, la primirea premiului din mâinile președintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

Premiul Lux, ajuns la ediția a 10-a, a permis să se dea mai multă vizibilitate cinematografiei europene, a subliniat, la rândul său, Martin Schulz.

Cele trei filme finaliste au primit sprijin financiar din partea Parlamentului European pentru a fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE și distribuite în cele 28 de state membre. Astfel,

„Parlamentul ajută ca aceste filme excepționale să fie disponibile pe întreg teritoriul UE, ceea ce cu siguranță nu s-ar fi putut fără ajutorul nostru”, a precizat șeful legislativului european.

Citiți și: 24 de minute | Interviu cu producătoarea „Toni Erdmann”, filmul care face valuri la nivel internațional

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului European, distribuția filmelor este „călcâiul lui Ahile al cinematografiei europene". Anul trecut, 1.643 de filme au fost produse în Europa, ceea ce înseamnă de două ori mai multe decât în Statele Unite (791 de filme). Cu toate acestea, cinematografia americană și-a asigurat 64% din piața difuzării de filme în Europa.

„Acest lucru se datorează în mare parte faptului că majoritatea filmelor europene sunt difuzate doar în țara lor de origine", se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Anul trecut, Premiul Lux a fost acordat filmului „Mustang'', realizat de regizoarea franco-turcă Deniz Gamze Erguven, care evocă soarta a cinci surori într-un sat izolat din Turcia și abordează problema căsătoriilor forțate.