Victorie în instanță a Disney într-un caz de plagiat

Data publicării:
disney (2)

Disney a obținut vineri o victorie judiciară împotriva unui lung metraj chinez care plagia ostentativ filmul său de animație "Cars", o decizie rară într-o țară în care aplicarea legilor privind proprietatea intelectuală este una aleatorie, relatează AFP.

disney (2)

Blue Mtv, studioul chinez care a produs filmul incriminat intitulat "Autobots" precum și societatea care îl difuzează, sunt somate de justiție "să înceteze orice infracțiune la drepturile" deținute de Disney, a anunțat Înalta curte din Shanghai pe o rețea de socializare.

Tribunalul, cea mai înaltă instanță din oraș, a dispus și plata sumei de 1,35 milioane de yuani (186.000 de euro) cu titlul de daune către Disney și a cheltuielilor de judecată, scrie Agerpres.

Suma este una nesemnificativă pentru gigantul californian al divertismentului, care tocmai a deschis la Shanghai un parc Disneyland ce reprezintă o investiție de 5,5 miliarde de dolari.

Produs de Pixar Animation Studios și distribuit de Disney în 2006, filmul "Cars" a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film de animație și aprecierea unei mari părți a criticii de specialitate.

Tribunalul din Shanghai a recunoscut că "Autobots", lansat anul trecut pe marile ecrane din China, prezintă asemănări mai mult decât tulburătoare cu lung metrajul american.

În producția chineză pot fi întâlnite personaje aproape neschimbate din franciza "Cars", precum mașina roșie de curse Flash McQueen sau bolidul italian de formula 1 Francesco Bernoulli. Potrivit deciziei tribunalului, copyrightul deținut de Disney și Pixar a fost în mod clar încălcat.

În plus, afișele celor două filmele seamănă ca două picături de apă iar numele "Autobots" în chineză sună ca traducerea în mandarină a titlului "Cars" — ceea ce constituie "concurență ilegală", se mai menționează în verdictul curții.

Contrafacerile și imitațiile rămân o practică curentă în China și partenerii comerciali ai Beijingului acuză frecvent lipsa de strictețe a justiției chineze în conflictele legate de proprietatea intelectuală.

Faptul că recent au fost înființate tribunale specializate a fost salutat de companiile occidentale, dar efectele rămân amestecate.

Dacă legenda americană a basketului Michael Jordan a câștigat recent o lungă bătălie împotriva unei firme de echipament sportiv care îi utiliza numele, gigantul american Apple a pierdut o procedură împotriva unei firme de marochinărie care comercializează genți cu inscripția "Iphone".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri