Sari la conținut

Halloween. Cele mai înfiorătoare zece locuri din Europa

Se apropie Halloween-ul. Osuar, castel bântuit, un sanatoriu abandonat, peștera vrăjitoarelor....iată zece dintre locurile din Europa care dau fiori celor care le vizitează:

Capela capetelor de mort (Polonia)

capela craniilor - flickr mae polonez

Trebuie să ai inima tare dacă intri în această capelă atât de specială. Situată la Kudowa-Zdroj, în sud-vestul țării, este prima construcție din Europa Centrală decorată cu oseminte. Construcția sa a început în secolul al XVIII-lea cu oasele victimelor moarte în războaie, din cauza foametei sau a unor boli. Se distinge de alte capele prin craniile suspendate de plafon, deasupra pereților cu oase încrucișate. Legenda spune că printre craniile expuse în altar se numără și cel al părintelui Waclaw Tomaszek, cel care a construit capela.

capela toti sfintii - lyn gatelay flickr

O altă celebră capelă osuară este Capela Tuturor Sfinților, din Cehia. Lustra are un diametru de 9 metri și se spune că absolut toate oasele corpului uman se regăsesc inserate.

Cetatea morților (Rusia)

cetatea mortilor - serghei norin flickr

Există un loc, pierdut în munții Rusiei, unde morții sunt singurii locuitori. De departe, casele albe par foarte normale. Însă satul Dargavs, cunoscut și sub numele de Cetatea morților, este de fapt un cimitir compus din 100 de cripte construite între secolele XII-XVI. Locuitorii din împrejurimi povestesc că orice persoană care încearcă să intre nu mai revine niciodată.

În realitate, accesul în acest loc este extrem de dificil și îți trebuie multă răbdare pentru a parcurge numeroasele poteci întortocheate și alunecoase de pe aceste colone din apropierea frontierei cu Georgia. Sunt puțini turiști, mai degrabă întâlnești arheologi. Ei sunt, de altfel, cei care au descoperit că mulți dintre morți se aflau în sicrie în formă de barcă – pentru a le ajuta sufletele să ajungă în rai. În ceea ce privește criptele aflate mai departe de sat, ele adăpostesc rămășițele unor criminali.

Dealul Crucilor (Lituania)

colina crucilor flockr

Acest loc de pelerinaj numără peste 100.000 de cruci, înfipte în pământul unei coline situate la circa 12 km nord de Siauliai. Se spune că în acest loc, rudele persoanelor care au murit în timpul insurecției din noiembrie 1831 împotriva Imperiului rus, care nu au mai găsit trupurile celor dragi pentru a le îngropa, au pus aici o cruce simbolică. Pădurea de cruci a fost distrusă de mai multe ori de puterea țaristă, dar după ce Lituania a ajuns din nou independentă, crucile au umplut din nou colina. Potrivit tradiției, orice călător poate înfige un crucifix.

Catacombele Capucinilor din Palermo (Italia)

catacombele capucinilor din palermo - flickr

În Sicilia, sub cimitirul Mănăstirii Capucinilor se află un loc care dă fiori: catacombe care adăpostesc 8.000 de mumii, dintre care una singură este cea a unui copil, mica Rosalia Lombardo, în vârstă de 2 ani. Aceste corpuri sunt aranjate și ordonate în funcție de sex, profesie, în niște nișe, de la sol până la tavan. Unele sunt aranjate în adevărate scene, în picioare sau așezate pe scaune, cu capetele întoarse unul spre celălalt. Mumiile au fost plasate aici, pentru că cimitirul mănăstirii era plin. În secolul al XIX-lea să ai locul de veci în acest loc însemna prestigiu, iar sicilienii bogați își petreceau timpul alegând pentru mortul lor o punere în scenă și cele mai frumoase veșminte.

Castelul Leap (Irlanda)

castelul leap

Locuința clanului O’Bannon din plin centrul Irlandei, castelul Leap este cunoscut ca fiind cel mai bântuit din întreaga țară. Cele două fete ale șefului familiei își dispută violent moștenirea lăsată de tată. În timp ce se certau, una dintre ele este omorâtă și resturile sale sunt împrăștiate prin toate cotloanele castelului. Istoria acestui castel este marcată de drame familiale până în anii 1900. La acea vreme, în timpul renovării, au fost găsite sute de resturi umane în ascunzătorile subterane ale castelului. Persoane care au investigat activitatea paranormală a castelului Leap susțin că peste 20 de fantome ar bântui locul. Vizitatorii spun, la rândul lor, că în anumite locuri încă mai persistă mirosul de cadavru în putrefacție.

Fostul sanatoriu din Beelitz (Germania)

sanatoriul Beelitz

Măcelărie, oficiu poștal, cantină, brutărie și chiar o centrală electrică. Acest mare complex avea nu mai puțin de 60 de clădiri. Sanatoriul, care funcționa din Primul Război Mondial, l-ar fi găzduit și pe însuși Adolf Hitler. A fost construit în secolul al XIX-lea pentru bolnavii de tuberculoză. Distrus parțial în Al Doilea Război Mondial, a fost ocupat apoi de armata sovietică. Ulterior a fost reabilitat ca centru pentru persoane suferind de Parkinson, pentru ca în anul 2000 să fie abandonat. Înfățișarea sa fantomatică i-a cucerit pe realizatorii  filmelor „Pianistul” și „Operațiunea Valkyrie”, care au fost turnate aici.

Grota vrăjitoarelor (Spania)

grota vrajitoarelor

Cu o lungime de 100 de metri, grota Zugarramurdi este traversată de râul Olabidea, cunoscut și sub numele de „Râul Infernului”.  Legenda spune că aici aveau loc sabaturi ale vrăjitoarelor, dar și petreceri patronate de însuși diavolul.

Nu știm care este adevărul, însă reală este vânătoarea de vrăjitoare care a avut loc în regiune la începutul secolului al XVII-lea. Inchiziția a reușit să smulgă mărturisiri sub tortură. Locuitorii erau acuzați că participau la slujbe oculte, la vrăjitorii, blesteme etc. Alții erau acuzați că provoacă furtuni pentru ca navele să nu ajungă niciodată pe coastele basce, alții erau suspectați că ar fi vampiri. Zeci dintre ei au fost arși pe rug.  Astăzi, grota nu mai are nimic impresionant, dar legendele cântăresc greu. Vizitatorii jură că aud incantații când suflă vântul...

Consonno, orașul-fantomă (Italia)

consonno italia

În anii 1960, un om de afaceri italian, Mario Bagno, cumpără toate terenurile din orașul Consonno. Vrea să construiască un Las Vegas italian, un loc cu jocuri de noroc, destinat elitelor și turiștilor. Ca urmare, îi gonește pe locuitori și le face casele una cu pământul. Primii vizitatori încep să vină la sfârșitul anilor 1960.  Dar în 1976, o alunecare de teren înghite singurul drum care ducea către oraș.  Omul de afaceri nu renunță și transformă ruinele în azil. S-a închis în 2007. Locul nu este permis publicului, iar un paznic are grijă să nu apară prin zonă amatorii de senzații tari.

Vechiul cimitir evreiesc din Praga

cimitirul evreiesc praga

Lipsa de locuri în acest cimitir construit în secolul al XV-lea a făcut ca morții să fie așezați unii peste alții. E o bucată de pământ din fostul cartier evreiesc Josefov, unde ar fi înghesuite circa 12.000 de stele funerare. Ar fi îngropate aici circa 100.000 de trupuri, pe 12 straturi.  Ansamblul oferă o panoramă bizară și sinistră. Unii spun că în acest loc s-ar fi născut Golem, primul „umanoid” din lut, potrivit folclorului iudaic.

Spitalul militar din Cambridge

cambridge spital militar

Culoarele acestui spital abandonat par să fie un sălaș al sufletelor. Construit în 1878, a tratat mii de soldați britanici răniți în timpul Războiului Burilor, în 1900, în Al Doilea Război Mondial și în Războiul din Golf, din anii 1990. Păzit de patrule de securitate, spitalul și-a păstrat înfățișarea originară. A fost închis din cauza costurilor ridicate, dar mai ales pentru că s-a descoperit că era construit cu azbest. Astăzi, servește drept decor pentru filmele de groază sau pentru amatorii de adrenalină...

(sursa: ouest-france.fr)