Mihai Dragolea (Digi24): „Imaginile filmate îmi readuc o realitate pe care o uitasem”

Data publicării:
mihai dragolea

Mihai Dragolea face parte din echipa Digi24 încă din 2012. A început în departamentul de montaj al știrilor. Pe parcurs, pasiunea sa a ieșit în evidență și a făcut ca Mihai să contribuie semnificativ, alături de echipele Digi24, la o mulțime de campanii de succes.

Când era copil, lui Mihai îi plăcea să se uite la filme, iar părinții nu i-au refuzat această pasiune, ba chiar l-au încurajat și i-au adus casete video acasă. Tatăl său a lucrat în televiziune, în Cluj, iar pentru Mihai, platourile de filmare și regia din spate au fost de multe ori cele mai frumoase locuri de joacă. Așa a descoperit că îi place domeniul vizual și a continuat pe drumul acesta. A făcut Facultatea de Teatru și Televiziune, secția cinematografie și media la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, în cadrul căreia a învățat cum se face filmul documentar. În ultimul an de studii a mers cu o bursă Erasmus la Facultatea de Film din Istanbul. Această experiență l-a ajutat să vadă ce înseamnă producția de film și televiziune.

Atunci când pasiunea se transformă în job

După terminarea studiilor, Mihai s-a mutat în București și a devenit colegul nostru, la Digi24. Studiile l-au ajutat să învețe să facă totul: filmat, montat, regizat, însă a ales să lucreze în departamentul de montal al știrilor. După șase luni a fost în paralel și regizor pentru campania „Raport de țară”, după care au urmat tot mai multe campanii în care el a dat totul pentru a avea un produs final apreciat de telespectatori.

În paralel, în această perioadă, Mihai a făcut un documentar, pe care l-a lansat în 2015: „Roboțelul de aur”, cu care a luat mai multe premii, printre care si Tânără speranță - Premiile Gopo 2016 și Cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film Independent 2016. După acest succes, în paralel cu munca de regizor în televiziune, în puținul timp liber, Mihai a mai făcut un documentar, „Pheonixxx”, care a fost lansat la Festivalul de Film Astra Sibiu și care s-a bucurat de un succes răsunător în afară, la Jihlava International Documentary Film Festival, Festivalul de Film de la Belgrad, Beldocs. Recent, a fost prezentat la o conferință internațională de documentar feminist în Kathmandu (Nepal) și a fost nominalizat la Premiile Gopo 2019 la secțiunea ”Cel mai bun documentar”.

Mihai Dragolea este un om care încearcă să reducă poluarea și luptă împotriva încălzirii globale. De aceea, în prezent, lucrează la un nou documentar, dar si la o serie de mici documentare „cu imagini relevante și mesaje cu impact. Încercăm să facem o diferență și să găsim oamenii care luptă alături de noi împotriva crizei climatice”, povestește Mihai.

„Nu ai cum să te plictisești”

„Nicio zi de muncă nu e la fel ca alta. Fiecare zi e plănuită dinainte. Plec pe teren, discut cu oamenii din echipă, stabilesc strategii și apoi filmez. După ce mă întorc la sediul televiziunii, salvez ce am filmat și apoi mă apuc de montat. E o muncă neîntreruptă, un fel de ciclu, continuă în mod plăcut și nu ai cum să te plictisești”, ne explică Mihai.

Colegul nostru nu consideră că are zile libere, dat fiind că pasiunea sa îi ocupă timpul rămas după ce pleacă de la serviciu, dar în perioadele mai libere preferă să se uite la filme, să înoate sau să citească. De asemenea, orice ar face, Mihai este atent la tot ce îl înconjoară și mereu în căutarea de noi idei.

Pe lângă marea sa pasiune, Mihai înoată și citește beletristică sau ficțiune, iar Aldous Huxley și Panait Istrati sunt autorii săi preferați.

Deși era de așteptat, Mihai are acasă o mare colecție de DVD-uri și casete video, dar motivația colecționării este unică: „Imaginile filmate îmi readuc o realitate pe care o uitasem”.

Printre planurile colegului nostru se regăsește și un nou documentar pe teme de mediu, dezvoltarea în domeniul audiovizualului, dar și plantarea de copaci pe un teren moștenit de la bunici. După ce își va epuiza puterea creativă, Mihai Dragolea visează să se mute la țară, într-o zonă viticolă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...