Muzeul dedicat observării unor creiere bolnave

Data publicării:
muzeu creiere

Aproape 300 de creiere bolnave - prea mici, cu paraziți sau afectate de Alzheimer - sunt expuse într-un muzeu din Lima care îi invită pe vizitatori să descopere cel mai complex organ al corpului uman, semnalează marți AFP.

muzeu creiere
http://www.linternaute.com/

Această „cerebrotecă” a Spitalului Santo Toribio de Mogrovejo este singurul muzeu din America Latină care expune creiere ale unor pacienți decedați în urma unor leziuni cerebrale sau din cauza unor maladii ale sistemului nervos, potrivit Agerpres.

În total, 290 de creiere, dintre cele 2.912 reunite de-a lungul anilor de această instituție, sunt expuse pentru vizitatori, în general, precum și pentru cercetători.

Fondat acum 316 ani, acest spital, unul dintre cele mai vechi din regiune, a fost cunoscut mult timp ca „refugiu al incurabililor” pentru că primea bolnavi aflați în fază terminală.

În fruntea acestei instituții pedagogice se află neuropatologul Diana Rivas, care alege, pentru muzeu, creierele susceptibile de a prezenta un interes științific.

Odată deschis, creierul oferă o „geografie” fascinantă cu râuri, depresiuni, labirinturi.

Dacă „un creier uman cântărește între 1,2 și 1,4 kilograme, în funcție de talia persoanei și de sex”, cel al unui bărbat este mai greu decât cel al unei femei, spune neuropatologul.

Totuși, creierul „femeii este mai evoluat decât cel al bărbatului, pentru că, ceea ce ne diferențiază este evoluția limbajului, iar noi, femeile, îl folosim mai mult decât bărbații”, susține Diana Rivas.

Muzeul are săli pentru neuroanatomie, pentru malformații congenitale și pentru patologii ale sistemului nervos precum tumorile, SIDA, Zika sau maladia Alzheimer.

„Noi le arătăm studenților cum se prezintă un creier sănătos și apoi vedem un creier bolnav, ca acesta care este atins de cisticercoză, primă cauză a convulsiilor”, explică neuropatologul arătând un creier acoperit de pete care sunt, în realitate, paraziți.

În fața altui creier bolnav, Diana Rivas recomandă să nu se facă abuz de grăsimi, insistând asupra unor vase cu pereți îngroșați care îngreunează circulația sanguină.

Acest muzeu atipic din Lima primește în fiecare an 20.000 de vizitatori, mai ales școlari și studenți. Din anii 1940, a recenzat mii de cazuri de maladii cerebrale.

Unul dintre exponate, un creier de numai 300 de grame asemănător unui burete, ilustrează microcefalia, malformație congenitală (caracterizată printr-o dezvoltare insuficientă a craniului și a creierului) provocată mai ales de virusul Zika.

Alte cazuri, precum cele de hidrocefalie (acumulare anormală de lichid cefalorahidian), îi șochează pe unii vizitatori.

Cea mai mare stupoare este provocată de encefalocel, hernie a encefalului la vederea căreia unii studenți leșină, potrivit neuropatologului Diana Rivas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri