Sari la conținut

O chema Hazel. Crima care a inspirat serialul „Twin Peaks”

7 iulie 1908, data la care a avut loc o crimă ce ar fi putut rămâne învăluită în anonimat, luată de negurile istoriei, dacă nu ar fi stat la baza serialului-cult Twin Peaks, în regia lui David Lynch, care a marcat definitoriu istoriografia cinematografică și memoria culturală a anilor 1990.

Sand Lake este o stațiune cochetă din comitatul Renssealer, New York. Pe 7 iulie 1908, o tânără de 20 de ani, pe nume Hazel Irene Drew, mergea de-a lungul drumului Taborton, într-o zonă masiv împădurită și populată cu vânători de veverițe și pescari în căutare de momeală. Un loc periculos pentru o tânără singură în apropierea înserării.

Din relatările celor care au cunoscut-o, scriu jurnaliștii de la The Independent, Hazel era o tânără atrăgătoare cu ochi albaștri. La 19:30, Hazel a întâlnit doi bărbați: Frank Smith, un ajutor de fermier adolescent care se presupune că era îndrăgostit de ea, și pe Rudolph Gundrum, de 35 de ani, comerciant de cărbuni, care trăgea de hățurile unei căruțe când Frank l-a întrebat dacă poate să îi ducă și pe ei până în stațiune. În acea zi, Hazel purta o pălărie neagră decorată cu o broșă monogramat cu litera „H”. Aceasta a fost ultima zi de viață a tinerei Hazel Irene Drew.

Patru zile mai târziu, ca în scena-ax care dezlănțuie intriga coșmarescă a serialului în jurul morții personajului Laura Palmer, trupul lui Hazel avea să fie descoperit plutind cu fața în jos pe lacul lui Teal. Cauza morții: o lovitură în moalele capului, craniul îi fusese zdrobit cu o armă necunoscută. Apa desfigurase atât de mult trăsăturile faciale ale tinerei, încât Hazel nu a putut fi identificată decât după haine și după umpluturile de aur ale danturii.

Misterul uciderii lui Hazel Irene Drew nu a fost elucidat nici până în prezent și probabil că nu ar fi atras atenția publică de-a lungul deceniilor ce aveau să vină dacă, peste ani, la mică distanță de Sand Lake, co-scenaristul și co-producătorul serialului regizat de David Lynch, scriitorul american Mark Frost, nu și-ar fi petrecut acolo vacanțele de vară în copilărie. 

Bunica din partea mamei, Betty Calhoun, a fost cea care i-a trezit curiozitatea lui Forst pentru acest caz, povestindu-i că sufletul lui Hazel bântuia noaptea pădurile din împrejurimi. „Nu ieșiți în pădure noaptea”, își amintește Mark Frost ca se finalizau istoririsile bunicii sale despre crima din Sand Lake. „Am auzit povestiri despre Hazel în toată copilăria mea, pentru că se presupunea că ea bântuia această zonă a lacului”, a explicat scriitorul la o reuniune a echipei de actori din Twin Peaks, în 2013.

Al treilea sezon din Twin Peaks a avut premiera în România luni, 21 mai. Mult aşteptatul serial aduce o mare parte dintre membrii distribuţiei originale pe ecrane, inclusiv pe Kyle MacLachlan, în rolul agentului special FBI Dale Cooper. Monica Bellucci, Trent Reznor, Tim Roth şi Amanda Seyfried se numără printre cei peste 200 de artişti care vor apărea în distribuţie. În cel de-al treilea sezon Twin Peaks vor avea apariţii cameo şi câteva nume sonore din industria muzicală - Trent Reznor, liderul trupei Nine Inch Nails, şi soţia lui, Matiqueen Reznor, cântăreaţa newyorkeză Sharon Van Etten, Eddie Vedder, solistul trupei Pearl Jam, şi Sky Ferreira.