Primul muzeu din România care a primit "Oscarul" european al muzeelor

Data publicării:
muzeu astra sibiu

ASTRA este primul muzeu din România şi primul muzeu în aer liber din Europa care a primit "Oscarul" european al muzeelor, aşa cum mai este cunoscut marele premiu European Museum Academy Luigi Micheletti Award, a anunţat, luni, directorul instituţiei de cultură, Ciprian Ştefan, potrivit Agerpres.

"Iată că în România sunt şi ştiri pozitive. Cred că acest premiu este în primul rând un premiu al muzeelor din România, pentru că România avea nevoie de aşa ceva, avea nevoie de o recunoaştere la nivel internaţional. (...) Acest premiu îl dedic în primul rând angajaţilor Muzeului ASTRA, dar şi familiilor lor. (...) O instituţie puternică de cultură cum este Muzeul ASTRA poate să iasă o prezenţă şi o recunoaştere la nivel internaţional. Este un premiu care ne onorează (...) Suntem singura instituţie din România care a luat acest premiu în ultimii 26 de ani", a declarat Ciprian Ştefan.

Potrivit sursei citate, Muzeul ASTRA a luat "Oscarul" european al muzeelor pentru că muzeul sibian "a generat programe şi oferte culturale prin care s-a diferenţiat clar faţă de multe alte instituţii culturale de profil, din ţară şi din Europa, prin mesajul pe care l-a adresat comunităţii".

Muzeul ASTRA din Sibiu a reuşit să depăşească 600.000 de vizitatori pe an, tocmai prin crearea de evenimente culturale, educative şi gastronomice în ultimii ani.

Muzeul sibian a concurat cu alte 19 muzee din Europa în competiţia care decernează, anual, premiul Micheletti. În finală, Muzeul ASTRA a devansat muzee din Danemarca, Franţa şi Rusia.

"La primirea premiului Luigi Micheletti pentru Muzeul ASTRA, ediţia 2019, am spus că acest premiu este în primul rând al muzeelor din România, pentru că muzeele din România au ce să ofere publicului şi pot şi e necesar să facă pasul în Europa, ca să arătăm că nu doar discuţiile şi circul mediatic ne reprezintă ca ţară, ci şi cultura. Şi iată că în cazul nostru, cultura a ieşit pe locul întâi, la un premiu european. (...) Da, în România se poate! Da, România poate! Şi da, noi vrem să arătăm că putem, că nu suntem o ţară din lumea a treia. Suntem o ţară frumoasă, cu multe resurse, care atent şi bine gestionate pot să genereze astfel de situaţii. (...) Speram să luăm un premiu, dar nu ne aşteptam ca premiul Luigi Micheletti, cel mai important în cadrul acestei competiţii, pe zona noastră de aplicare, să fie dat Muzeului ASTRA din Sibiu. (...) Pot să spun că este Oscarul european al muzeelor din momentul de faţă", a mai spus Ciprian Ştefan.

Muzeul ASTRA propune tehnici noi de promovare a patrimoniului şi are evenimente culturale în care prezintă comunităţi diverse din România nu doar prin casele tradiţionale care se află la Sibiu, ci aducând meşteşugari din acele zone să îşi prezinte tradiţiile şi obiceiurile. Muzeul ASTRA din Sibiu înseamnă foarte mult pentru turismul cultural din fosta Capitală Culturală Europeană din 2007. Instituţia găzduieşte multe evenimente importante pentru Sibiu şi România. Spre exemplu, în Muzeul în aer liber din Sibiu a avut loc, în acest an, Summitul Partidului Popular European, fiind găzduiţi aici principalii lideri politici europeni.

Obţinerea "Oscarului" european al muzeelor nu înseamnă prime sau măriri de salarii pentru angajaţi, potrivit directorului Muzeului ASTRA, pentru că nu permite legea.

Directorul Muzeului ASTRA şi-a exprimat dezamăgirea că nu a fost felicitat de ministrul Culturii.

"Sincer, mă aşteptam ca ministerul de resort să dea măcar un telefon de felicitare", a declarat Ciprian Ştefan.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri