Ce spune Margareta Pâslaru, după 60 de ani de carieră

Data publicării:
margareta paslaru - fb

Cântăreaţa şi actriţa Margareta Pâslaru, care a sărbătorit recent şase decenii de carieră, a declarat pentru News.ro că, în cazul său, sensibilitatea artistului a influenţat caracterul omului. Ea spune că trăieşte la timpul prezent şi că fiecare trebuie să îşi urmeze pasiunea cu seriozitate, pentru a reuşi.

Margareta Pâslaru a lansat, joi, albumul „Providenţa”, o colecţie de 25 de compoziţii care marchează împlinirea a 60 de ani de carieră. „Este o altă Margareta acolo. Nu disec, nu analizez. Merg înainte aşa cum simt. Mă trezesc, am o idee, mă duc la pian şi de acolo…”.

Albumul conţine şi numeroase colaborări, despre care Margareta Pâslaru spune că „fiecare are o poveste ce trebuie descoperită de ascultători”.

„Omul se contopeşte cu artistul”, a spus Margareta Pâslaru. „La mine nu e o diferenţă. Mulţi fac această diferenţă. Eu cred că artistul a făcut omul, în cazul meu. Sensibilitatea artistului a influenţat caracterul omului. Nu sunt reguli. Dacă ar fi, toţi ar putea face repede. Sunt întrebată: Cum compuneţi? Nu ştiu. Vine de undeva. Chiar nu pot explica ce se întâmplă. Mulţumesc lui Dumnezeu că există această pasiune şi inspiraţie, şi colaboratori extraordinari, cum sunt acum Ion Antonescu şi UCIN”.

Este pentru prima dată când artista a înregistrat o compoziţie în stil lăutăresc, dedicată lui Fărâmiţă Lambru. Pe toate le iubeşte la fel de mult, spune artista, toate fiind „compoziţii izvorâte din preaplinul frământărilor”.

Albumul aniversar este realizat în beneficiul Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Încasările de pe urma vânzării albumelor ei au mers, de cele mai multe ori, în beneficiul unor asociaţii - în urmă cu doi ani, către victimele incendiului de la clubul Colectiv, înainte de asta, către artiştii nevoiaşi, Crucea Rosie, UNICEF şi Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Legat de acesta din urmă, artista a povestit despre proiectul-pilot pe care l-a implementat şi pe care şi-l doreşte să ajungă în cât mai multe unităţi spitaliceşti din ţară.

„Am scos la editura Curtea Veche audiobook-ul «Basme fermecate», iar eu joc rolul povestitorului. Pentru că ani la rând am citit poveşti de la pat la pat şi nu mai făceam faţă, am spus: Ce ar fi ca, prin difuzoare, să transmitem poveştile, seara, la culcare. A avut un efect extraordinar. Povesteau mamele cum copiii erau mult mai liniştiţi. Ăsta este rolul: să le abată gândul de la durere. De ce să nu îl facem în toată ţara? Pentru că medicii au grijă de trupurile lor şi eu propun ceva pentru sufletul lor”.

Margareta Pâslaru, cântăreaţă, actriţă de teatru şi film şi producător de televiziune, a debutat la finalul anilor 1950. Între filmele în care a jucat se numără „Veronica”, „Gloria nu cântă” şi „Expresul de Buftea”.

Despre o eventuală revenire pe micul ori marele ecran în postura de actriţă, ea spune: „A fost o mare şansă în viaţă faptul că am fost aleasa unor regizori, a unor compozitori. Nu a fost hotărârea mea. Oricât ne-am dori noi, dacă nu suntem solicitaţi, nu are cum să se întâmple”.

„Eu merg înainte. Învăţăm non-stop. Eu trăiesc la timpul prezent. Sunt ancorată în prezent. Tot ce se întâmplă este la timpul prezent”.

Pentru tinerii artişti, Margareta Pâslaru spune că nu are sfaturi. Ea este de părere că „fiecare trebuie să îşi urmeze pasiunea cu seriozitate; tot ceea ce visează este posibil, dacă sunt cu adevărat hotărâţi să o facă”.

Margareta Pâslaru, născută pe 9 iulie 1943, este prima solistă de muzică uşoară care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., în 1969, după ce în România a câştigat Discul de Aur în 1968. La începutul anilor 1980 s-a mutat în Statele Unite şi de atunci participă şi organizează campanii umanitare. Palmaresul său cuprinde peste 700 de înregistrări, rezultat al colaborării cu 65 de compozitori, dar şi al interpretării unor piese din repertoriul străin.

În 1996, a devenit membru de onoare UNICEF pentru promovarea artei muzicale româneşti şi protecţia copilului, iar în 2000, cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti. A primit, în 2013, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decoraţia fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I. În 2016, Margareta Pâslaru a fost recompensată cu placheta „Artist plurivalent”, premiul de excelenţă pentru întreaga carieră oferit de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri