Sari la conținut

David Bowie a descoperit că are cancer cu trei luni înainte să moară

David Bowie a descoperit că suferă de cancer în fază terminală cu trei luni înainte să moară, potrivit unui documentar care marchează împlinirea unui an de la moartea superstarului, scrie The Guardian, citat de News.ro.

david bowie crop getty

Foto: Gulliver/Getty Images

Filmul "David Bowie: The Last Five Years", difuzat de BBC2, sâmbătă seara, cu o zi înainte de data la care artistul ar fi împlinit 70 de ani, dezvăluie că Bowie a aflat că tratamentul urmează să fie întrerupt. La acel moment filma videoclipul pentru piesa "Lazarus". 

Bowie a murit pe 10 ianuarie 2016, la câteva zile după ce a împlinit 69 de ani şi după lansarea celui de-al 25-lea album, "Blackstar". El a ascuns boala. 

“David spunea: Vrea să fac din asta o simplă reprezentare video", a povestit Johan Renck, regizorul videoclipului, în care artistul cântă versuri ca "Look up here, I’m in heaven/ Priveşte în sus, sunt în Rai" de pe un pat de spital. 

Renck a insistat că interpretarea videoclipului - cum că artistul cântă de pe patul de moarte - este greşită deoarece chiar el a propus acest concept cu o săptămână înainte ca Bowie să primească ultimul diagnostic. 

"I-am spus direct că melodia ar trebui să se numească Lazarus, iar tu ar trebui să stai într-un pat", a relatat regizorul. "Pentru mine era o legătură cu conotaţie biblică, nu avea de-a face cu faptul că el era bolnav. Am aflat mai târziu, în săptămâna filmărilor, când i s-a spus că totul s-a terminat, că tratamentul a fos întrerupt şi că boala a câştigat", a mai declarat Renck. 

Chiar şi aşa, Bowie nu a renunţat la speranţa că va supravieţui cancerului şi voia să facă muzică în săptămânile dinainte de a muri, potrivit lui Ivo Van Hove, regizor muzical de scenă pentru "Lazarus". 

Noul documentar este realizat de Francis Whately şi este o continuare a precedentei poveşti de la BBC, "David Bowie: Five Years", care a fost difuzat în 2013 pentru prima dată şi care s-a axat pe cei mai importanţi cinci ani ai cântăreţului din perioada 1971-1983. 

Luna aceasta, BBC4 va transmite imagini inedite de arhivă de la concertele lui David Bowie. Totodată, Martin Kemp va prezenta un show dedicat cântecului "Life on Mars", iar postul de radio 6Music va difuza albumul preferat de public "Hunky Dory", dar şi un show tribut. 

Documentarul lui Whately surprinde în profunzime albumul surpriză din 2013, "The Next Day", materialul cu infuzie de jazz "Blackstar" din 2016 lansat cu câteva zile înainte de a muri, şi primul său muzical de scenă, "Lazarus". 

Filmul abordează şi relaţia dificilă a lui Bowie cu succesul, pe care el la începutul carierei l-a îmbărţişat în ideea de a câştiga libertate de creaţie, dar ani mai târziu i-a displăcut. 

Pe aceeași temă