Gala premiilor OSCAR® 2020 a stabilit un record negativ: cea mai slabă audiență realizată vreodată. Care sunt explicațiile

Data actualizării: Data publicării:
brad pitt si leonado dicaprio la gala SAG
Brad Pitt și Leonardo DiCaprio, protagoniști în „Once Upon a Time in...Hollywood”, filmul lui Quentin Tarantino care a pierdut în fața „Parasite” (Coreea de Sud) la gala Oscar 2020 FOTO: Michael Buckner/Variety / Shutterstock Editorial / Profimedia

A 92-a gală a premiilor Oscar, transmisă duminică noaptea pe durata a trei ore și jumătate, a avut cea mai mică audiență înregistrată vreodată: 23,6 milioane de telespectatori, informează ABC, postul care a difuzat ceremonia. 

Cu 20 la sută mai puțini oameni s-au uitat anul acesta la premiile Oscar comparativ cu anul trecut

Precedentul record negativ de audiență fusese în 2018, cu 26,5 milioane de privitori.

De ce gala premiilor Oscar nu a avut succes

Academia americană de Film a decis anul acesta că pelicula sud-coreeană „Parasite”(Parazit) este cel mai bun film. Chiar dacă această alegere a făcut istorie, fiind pentru prima oară când un film într-o limbă străină câștigă cel mai râvnit titlu al cinematografiei americane, n-a fost în mod evident un motiv suficient pentru a stârni interesul publicului. 

Un alt motiv ar putea fi faptul că ceremonia premiilor Oscar a avut loc în 2020 mai devreme decât data la care se ținea de obicei, sfârșitul lunii februarie.

Pe de altă parte, nici anul trecut, nici anul acesta, ceremonia nu a avut un prezentator.

Anul trecut, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, premiile Oscar au rămas fără gazdă în ultimul moment, după ce actorul Kevin Hart a fost nevoit să renunţe din cauza unui scandal iscat de mesajele homofobe publicate pe conturile sale online în urmă cu mai mulţi ani. În ciuda controverselor care au însoțit gala din 2019, audiența ceremoniei a fost mai mare față de cea din 2018, așa că organizatorii au decis să meargă în această formulă și în 2020. Numai că nu s-a dovedit că nu aceasta este soluția pentru succes.

„Predictibilă, prea albă și prea plictisitoare”

„A fost atât de predictibilă, prea 'albă' (aluzie la controversa că nu a fost suficientă diversitate, #OscarsSoWhite - n.r.) și prea plictisitoare”, a explicat Tom O'Neil, fondatorul Goldderby.com, un site specializat în știri despre premiile din showbiz.

Actorii care au luat cele patru mari premii - Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Brad Pitt and Laura Dern - au fost favoriții, ei au luat premiile și la precedentele gale ale filmului de anul acesta, deci au fost puține surprize și puține momente unice, spune Tom O'Neil. „Singurul moment de suspans al serii a fost care va fi declarat cel mai bun film, dar marea majoritate a telespectatorilor nu văzuseră Parasite sau 1917, deci nu erau implicați emoțional”, a explicat specialistul.

Alții dau vina pe lipsa unui prezentator, care să dea spectacolului o direcție, o voce, un zvâc. Show-ul de anul acesta a părut să fie „gol” - spune James Poniewozik de la The New York Times

Și Hank Stuever, critic care scrie pentru The Washington Post, spune că premiile Oscar 2020 au fost prea predictibile. Le-a numit „Oscar pe autopilot”: spectatorii pot fi iertați că n-au făcut decât să fie niște pasageri neimplicați.

Cât de „vinovat” e streamingul?

În anii 2000, Oscarurile au realizat audiente între 35 și 45 de milioane de telespectatori, fiind adesea al doilea cel mai privit program al anului, după  Super Bowl. În 2015, de exemplu, gala Oscar a strâns 37,3 milioane de privitori.

Cea mai urmărită ediţie Oscar din istoria show-ului a fost cea din anul 1998, când „Titanic”, unul dintre cele mai profitabile filme din toate timpurile, a fost desemnat „cel mai bun film”. 57,25 de milioane de telespectatori au urmărit atunci show-ul.

Pe de altă parte, este adevărat că există un curent general: audiențele TV ale evenimentelor transmise live au scăzut semnificativ în ultimii ani, odată cu explozia serviciilor de streaming. 

Totuși, în ceea ce privește gala premiilor Oscar din 2020 există semnale de alarmă: ceremonia Globurilor de Aur a avut anul acesta 18,3 milioane de telespectatori, iar premiile Grammy 18,7 milioane. A fost mai puțin decât în 2019, e adevărat, dar diferența nu a fost atât de mare ca în cazul galei Academiei americane de Film.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri