Un fost membru al trupei ABBA își declară susținerea față de activista de mediu Greta Thunberg

Data actualizării: Data publicării:
Bjorn Ulvaeus, abba
Bjorn Ulvaeus, fost membru al trupei ABBA Foto: Guliver/Getty Images

Cântăreţul Bjorn Ulvaeus, fost component al legendarei trupe suedeze ABBA, şi-a declarat susţinerea pentru adolescenta Greta Thunberg, activistă pentru climă și posibilă câștigătoare a unui premiu Nobel pentru pace anul acesta, pe care a descris-o ca având superputeri, relatează Agerpres.

„A devenit coşmarul populiştilor. Susţine că acum avem nevoie de ştiinţă şi înţelegere, nu de naţionalism învechit şi răsuflat sau de teorii ale conspiraţiei”, a spus Ulvaeus într-o declaraţie video publicată vineri de site-ul cotidianului din Stockholm Svenska Dagbladet.

Ulvaeus a mai spus că autoarea suedeză Astrid Lindgren (1907-2002), creatoarea a numeroase personaje populare de ficţiune, printre care şi Pippi Longstocking (Pipi Şoseţica), ar fi îndrăgit-o pe Greta. Thunberg „este o Pippi Longstocking directă, încăpăţânată, cu o gândire profundă”, a mai spus acesta.

Ulvaeus a mai menţionat că mulţi dintre criticii adolescentei de 16 ani sunt „bărbaţi maturi”, aşa cum este şi el. Fostul component ABBA mărturiseşte că s-a întrebat de unde provine furia împotriva lui Thunberg: „Cum poţi să decazi atât de mult încât să critici aspectul fizic al unui copil? Motivul este, bineînţeles, lipsa unor contraargumente”.

Thunberg, aflată în prezent în Statele Unite unde a luat parte la proteste pentru climă şi la un summit pe teme de mediu organizat de ONU, a iniţiat în august 2018 „o grevă şcolară” în faţa sediului Parlamentului suedez care a inspirat proteste similare ale tinerilor din diferite părţi ale globului, desfăşurate sub sloganul „Vineri pentru Viitor”.

„Este o realizare monumentală faptul că a creat o mişcare globală amplă de la zero într-un timp atât de scurt”, a mai spus Ulvaeus.

Cântăreţul a mai spus că rămâne de văzut dacă „presiunea exercitată de milioane de tineri” va avea vreun rezultat.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri