Sari la conținut

Un model profesionist a dezvăluit public că este intersexual

Hanne Gaby Odiele, un cunoscut top-model profesionist, a dezvăluit public că este o persoană intersexuală şi a spus că a ales să facă acest anunţ deoarece îşi doreşte să contribuie la desfiinţarea unor tabuuri, informează BBC.

hanne bagy odiele

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Hanne Gaby Odiele, în vârstă de 29 de ani, s-a născut cu criptorhidie, o afecţiune ce constă în existenţa în cavitatea abdominală a unor testicule necoborâte, care i-au fost extirpate pe cale chirurgicală la vârsta de 10 ani, după ce medicii i-au avertizat pe părinţii ei că ar putea să provoace apariţia cancerului, potrivit News.ro.

Persoanele intersexuale se nasc cu o combinaţie de trăsături sexuale masculine şi feminine.

Potrivit ONU, această afecţiune congenitală vizează până la 1,7% din totalul populaţiei mondiale.

Hanne Gaby Odiele, originară din Belgia, s-a născut cu sindromul insensibilităţii la androgeni (AIS), din cauza căruia unele dintre fete se nasc cu cromozomi XY, care există de obicei doar în corpul băieţilor.

„Este foarte important pentru mine ca pe parcursul vieţii mele să anulez un tabu”, a declarat ea într-un interviu pentru USA Today.

„În acest punct, în această zi şi la această vârstă, ar trebui să fie perfect în regulă să vorbesc despre aceste lucruri”.

„Am aflat, la un moment dat după operaţie, că nu voi putea să am copii, că nu voi avea ciclu. Ştiam că ceva nu era în regulă cu mine”, a adăugat ea.

Hanne a suportat şi o intervenţie de reconstrucţie vaginală la vârsta de 18 ani.

Însă, spune ea, acele intervenţii chirurgicale i-au indus o cantitate mare de stres, iar ea a dorit să facă această dezvăluire publică pentru a îi descuraja pe ceilalţi părinţi din lume care vor să îşi supună copiii ”unor operaţii care poate că nu sunt necesare”.

„Nu e o mare problemă dacă eşti intersexual. Dacă ei (părinţii, n.r.) ar fi sinceri de la bun început... Pentru mine a fost o traumă, din cauza a ceea ce ei au făcut”, a adăugat Hanne Gaby Odiele.

Soţul ei, John Swiatek, care este şi el tot model profesionist, a declarat pentru USA Today că este „incredibil de mândru” de soţia lui care a decis să vorbească public despre astfel de lucruri.

Intersexualitatea presupune existenţa trăsăturilor specifice ambelor sexe la o persoană, fie că acest lucru este vizibil la nivelul organelor sexuale externe, fie că este invizibil cu ochiul liber, deoarece presupune modificări biologice interne. O situaţie frecventă de intersexualitate o reprezintă absenţa uterului sau a trompelor uterine la o persoană aparent de sex feminin, dar care poate avea în interior testicule slab dezvoltate. Intersexualitatea este o afecţiune congenitală excepţională, ce apare în urma unei anomalii a embriogenezei.

Persoanele intersexuale au mai fost numite şi hermafrodite, însă termenul nu este considerat tocmai unul potrivit, având în vedere că este folosit şi în biologie, pentru a face trimitere la plantele şi animalele bisexuate.

Mai multe ţări, printre care Australia (2014), Germania (2013) şi Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen – denumit uneori şi „sex neutru” – care nu este nici masculin, nici feminin.

Hanne Gaby Odiele, născută pe 8 octombrie 1987, în Kortrijk, este un top-model belgian. A fost descoperită de fotograful Tom Van Dorpe în timp ce asista la un concert organizat în cadrul festivalului Novarock. A devenit model profesionist în 2005, după ce a semnat un contract cu o agenţie din New York. A defilat pentru Mac Jacobs, Rodarte, Ruffian şi Thakoon, iar în 2006 a apărut într-un pictorial în revista Vogue şi a devenit imaginea brandului Philosophy di Alberta Ferretti.

În decembrie 2006, a fost lovită de un automobil care nu a respectat culoare roşie a unui semafor. A suferit fracturi la ambele picioare şi a suportat mai multe intervenţii chirurgicale. După mai multe luni de fizioterapie, a revenit pe podiumurile de defilare în 2008 şi a prezentat colecţiile de modă ale unor case celebre, precum Chanel, Givenchy şi Prada.

A pozat şi în paginile unor reviste celebre, precum Vogue Italia, Marie Claire, Teen Vogue şi Elle. A apărut pe coperta ediţiei americane a revistei Vogue şi a participat la campanii de promovare ale unor branduri de renume, Mulberry, Balenciaga şi Vera Wang.

S-a căsătorit cu modelul John Swiatek în 2016.

Pe aceeași temă

Pisoiul fără gen

Un pisoi de nouă săptămâni îi pune pe veterinarii britanici în încurcătură. Micuţa felină este hermafrodită, situaţie...