Sari la conținut
News Alert

7 destinații românești pentru vacanța de Paște 2017

Mai puțin de trei săptămâni ne despart de Paştele ortodox, iar cine nu şi-a rezervat vacanţa încă mai are timp. Specialiștii momondo.ro au mai multe recomandări atât pentru cei dornici de aventuri, dar și pentru cei care caută locuri liniștite pe tărâmuri neaoșe.

viscri wiki

FOTO: Wikipedia

Viscri

Situat în județul Brașov, Viscri este definiția satului românesc medieval, unde arhitectura, îmbrăcămintea și tradițiile par că au fost congelate în ultimele sute de ani și readuse la viață nu mai departe de acum câteva zile. Petrece vacanța de Paște acolo și te vei întoarce impresionat de amabilitatea localnicilor, de limbajul desprins din amintirile lui Creanga și de peisajele pe care modernitatea nu a îndrăznit să le atingă nici măcar cu vârful degetului. 

Bucovina

Este zona despre care se spune că „timpul stă în loc”; cine nu ar vrea ca timpul să stea în loc atunci când este plecat în vacanță? Spațiul este cunoscut pentru arta decorării ouălor și nu puține sau fără însemnătate sunt festivalurile dedicate acestui meșteșug popular; Ciocănești, de exemplu, este unul din satele care găzduiește Festivalul Ouălor Încondeiate. 

Maramureș

maramures

FOTO: Wikipedia

Ce loc este mai bun pentru a-ți stimula nevoia de cunoaștere, de spiritualitate și de întoarcere la orgini decât satele din Maramureș? Aici tradițiile religioase au rămas intacte de sute de ani. Vorbim de obiceiuri precum așezarea ramurilor de salcie la streașina casei, de stropirea fetelor cu o crenguța de busuioc pentru a fi „văzute bine”, de spălarea pe fața cu apă neatinsă după scoaterea din fântână pentru a fi ”curat ca argintul”… . Nu, nu am citat dintr-o carte veche de basme românești. Asta te așteaptă dacă anul acesta alegi Maramureșul de Paște, amintește momondo.ro.

Dobrogea

Nu te grăbi să îți îndrepți gândul spre terasele chic de pe falezele din Mamaia sau spre petrecerile din jurul focului din Vama Veche. Ajungem și acolo imediat. Dobrogea are și ea de oferit tradiții nealterate de valurile modernității și îmbogățite cu influența popoarelor grecești și turcești. Cele mai cunoscute obiceiuri la care vei putea asista sunt : „Olăria”, focul enorm alcătuit din resturi vegetale și rostogolit pe dealuri pentru purificarea zonei și „Paparuda” – invocarea ploii prin cântece, dansuri și bătăi din palme, de către un grup de fete și înfășurate în frunze și ghirlande.

Moldova

Palatul Culturii Iasi - Fotograf Dan Luca

Foto: Dan Luca

Există oare un picior de plai unde tradițiile religioase și cele viticole să se împletească mai armonios? Moldova este dovada palpabilă că, mai la est de râul Putna, recolta de struguri a Casei Panciu poate concura fără complexe cu faimoasele de pe Valea Loarei; asta dacă nenorocul se va pune între turistul neștiutor și vinurile de Focșani. Și unde s-a mai auzit de femei mai pricepute în ale învârtitelor cu brânză de oaie, colaci sau pască? Dacă vrei să faci o extravaganță pitorească de cel mai înalt rang anul acesta, trage la Hanul Ancuței din povestea lui Sadoveanu (da, este încă funcțional și prosper, iar în ultimul secol s-a extins și pe evenimente corporate); este localizat la doar 30 de km de mănăstirile Neamț.

Dacă ești în căutarea unui partener de viață, poate te va interesa să afli despre tradițiile din Moldova conform cărora fetele singure merg la biserică în ziua de Paști, spală clopotul bisericii cu apă din fântână, iar apoi se spală pe față cu aceeași apă pentru a avea noroc la bărbați. Dacă ești în căutarea unei partenere de viață, ei bine, în cazul acesta, nu sta prea departe de zona bisericii în ziua de Paști.

Vama veche

1024px-Vama_Veche_sunrise

FOTO: Wikipedia

În ciuda nostalgiilor și regretelor ce succed deja clasicului „Vama Veche nu mai e ce-a fost”, fâșia de Mare Neagră rămâne până în zilele noastre o opțiune la fel ispititoare precum o jună cu gene lungi și bujori în obrăjori. Nu mai e ce-a fost, nu va mai fi ce este, dar nici cea mai colorată imaginație nu poate făuri criticile ce i-ar fi aduse dacă ar fi rămas la fel de 20 de ani încoace.

Mamaia

La polul opus atmosferei relaxate din Vamă și la mai puțin de 60 de km de aceasta, ajungi în Mamaia, ținta numeroaselor critici aduse opulenței și extravaganței. Totuși, dacă vrei să te răsfeți luând cina într-un restaurant elegant cu vedere la mare, pentru ca apoi să dansezi până dimineața într-unul dintre cele mai glamour cluburi de pe litoral, atunci Mamaia este locul ideal de a-ți petrece Paștele, potrivit momondo.ro