Când trebuie să stea copiii în carantină la revenirea dintr-un concediu în străinătate?

Data publicării:
copil care impinge un geamantan
În anumite situații, copiii trebuie să stea în carantină la revenirea dintr-un concediu în străinătate Foto: Guliver/GettyImages

Cei care și-au programat concediul pentru luna august sunt îngrijorați din cauza regulilor care se schimbă de la o zi la alta, pe măsură ce varianta Delta a coronavirusului câștigă tot mai mult teren în Europa. Părinții au o grijă în plus: Copiii trebuie testați? Ce se întâmplă cu cei mici dacă ne întoarcem dintr-o zonă roșie sau galbenă?

Sezonul de vacanțe vine și cu multe întrebări din partea celor care pleacă în concediu în străinătate. „Ce fac cu cei mici atunci când revin în țară?” este poate cea mai des auzită întrebare venită din partea  părinților în acestă perioadă.

Este indicat să consultăm hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență pentru a vedea în ce zonă se află țara unde vrem să călătorim - verde, galbenă sau roșie - și ce reguli se aplică în fiecare caz la întoarcerea în România.

Este important de menționat că cei care vin din state aflate în zona galbenă stau în carantină dacă nu sunt vaccinați sau nu prezintă un test COVID negativ. Scapă de această măsură a carantinării cei care dovedesc că au trecut prin boală.

Românii care se întorc, însă, dintr-o zonă roșie, sunt exceptați doar dacă prezintă dovada vaccinării.

În ceea ce-i privește pe copii, cei cu vârste sub 3 ani sunt scutiți de carantină, indiferent de țara de unde se întorc.

Dacă vorbim de cei cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani și veniți dintr-o zonă galbenă sau roșie, aceștia sunt și ei exceptați, însă doar dacă prezintă un test PCR negativ și au părinții vaccinați. Comitetul Național pentru Situații de Urgență prevede ca acestă testare a minorilor să fie făcută înainte de intrarea în țară. Pot exista, însă, și excepții. Mai exact, părinții trebuie să ceară o derogare pentru o zi sau câteva ore dacă din anumite motive nu au putut testa copilul până la întoarcerea în țară.

Există și cazuri în care minorul nu poate fi testat din diferite motive. Atunci, acesta trebuie să stea în carantină 14 zile - după 8 zile se poate efectua un test, iar dacă rezultatul este pozitiv, cel mic poate ieși din carantină în a 10-a zi. Atenție, însă! Dacă părinții sunt vaccinați, nu trebuie să stea și ei în carantină. Dar în cazul în care o altă persoană nevaccinată anti-COVID va avea grijă de minor, și aceasta va trebui să se izoleze alături de el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri