VIDEO. Casele săpate în piatră, enigmă a istoriei

Data actualizării: Data publicării:
case piatra

Un mister încă nedeslușit călăuzeşte pașii multor turiști spre aşezările rupestre din Subcarpații de Curbură. Deși multe dintre desenele de pe pereții grotelor săpate în stâncă cu dalta şi ciocanul arată faptul că hrubele le-au fost adăpost oamenilor încă din primele secole ale erei noastre, nimeni nu a reuşit să afle exact când anume au fost ele scobite în piatră. Sunt aproape 50 de astfel de aşezări rupestre în judeţul Buzău.

Singurul lucru asupra căruia toţi specialiştii au căzut de acord e că o parte dintre picturile de pe pereţii grotelor au fost făcute în secolul trei, după Hristos. Crucea de Malta este desenată în mai multe dintre ele. Exact când au fost săpate grotele, nu ştie nimeni. Astfel de aşezări rupestre se găsesc în stâncile din jurul comunelor Colţi, Bozioru şi Ruginoasa.

Diana Gavrilă, ghid turistic: „Peste 40 de astfel de aşezări au fiinţat, 30 sunt menţionate documentar, alte 20 ar putea fi vizitate. Ele au reprezentat şi loc de retragere din calea năvălitorilor, dar în primul rând loc de retragere ai primilor mărturisitori ai lui Iisus Hristos.”

Cele mai multe dintre peşteri sunt în pădure și se poate ajunge la ele doar pe jos. Excepție face Complexul Rupestru Aluniş, din localitatea Colți unde se poate ajunge cu mașina. În apropierea grotelor se află și o biserică săpată la rândul ei în piatră.

Diana Gavrilă, ghid turistic: „Potrivit unei legende biserica ar fi fost săpată în piatră de doi păstori, pe care tradiţia îi numeşte Simion şi Vlad, pe la 1274, însă conform, spuselor specialiştilor locul acesta a fost folosit pe linie creştinească cel puţin în secolele 4..6 după Hristos.”

Ceea ce fascinează cel mai mult este munca depusă, în vremuri de demult doar cu dalta și ciocanul, pentru a săpa locuințele din piatră.

Una din asezarile rupestre din Complexul Aluniş este formată din doua încăperi. În prima încăpere era bucătaria. În cea de a doua, care se află în partea din spate, era locul unde oamenii care locuiau aici se odihneau.

Misterul din spatele așezărilor rupestre atrage anual aproape 10.000 de turiști din țară și din străinătate.

Turiștii care vor să rămână peste noapte în zonă vor găsi cazare în pensiuni la preţuri ce nu depăşesc 160 de lei pe noapte. Tot în localitatea Colți poate fi vizitat și Muzeul Chihlimbarului.

Elena Sava, ghid turistic la punctul de informare Colți: „Chihlimbarul, după cum se ştie, este o răşină fosilă, provenită din unele specii de pin, veche de 60 de milioane de ani.”

Către localitațile Colți, Bozioru şi Ruginoasa se ajunge din Buzău, pe Drumul Național 10, iar din localitatea Sătuc, la dreapta, pe DJ 102 F.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri