Sari la conținut

Ce trebuie să știi dacă pleci în călătorie cu bebelușul

Are un an şi a văzut deja Argentina, Hong Kong, Ierusalim sau Palestina. Evident, mama şi tatăl sau nu au neglijat nici destinaţiile din ţară. Au ajuns în Bucovina, Colibiţa sau Tulcea.

Albert are un an şi a ajuns până acum în locuri în care puţini se pot laudă că au mers. A călătorit de când avea o luna. La început prin ţară. La 2 luni a văzut Malta, la 6 era în Hong Kong, unde a început diversificarea şi, recent, s-a întors din Argentina.

Părinţii lui Albert călătoresc mult aşa că nu au vrut să renunţe la pasiunea lor, ba dimpotrivă, vor să îşi crească fiul în acest spirit. Nu-i sperie zborile lungi şi, au câteva trucuri la care apelează mereu.

Ramona Dănăilă, mama: „El va trebui să doarmă într-un zbor de 13 ore, cât durează până în Argentina, va trebui să se joace, să se mişte şi atunci îi luăm păturică preferată, jucăria, gustărele şi mâncare, biscuiţi care îl ţin ocupat, fructe şi la nevoie apelăm la opţiunile companiilor aeriene: ecran cu desene animate (..), landoul.”

Ramona Dănăilă, mama: „Când decolează sau aterizează el trebuie să înghită ceva lichid. Apoi, e important că părinţii să nu fie stresaţi ca să nu le transmită copiilor, să le explicăm în timpul zborului unde suntem, să le arătăm norii.”

Vacanţele cu bebeluşii pot fi minunate, spun părinţii călători şi nu trebuie să sperie pe nimeni. Important este să nu ai aşteptări mari. Să-ţi adaptezi programul în funcţie de cel al copilului.

Mihai Dănăilă, tatăl: „Încercăm să luăm apartamente astfel încât să-i facem lui de mâncare. Somnul şi-l face în căruţ, pe drum.”

Ramona Dănăilă, mama: „Am ales cazări cu posibiltatea de spălare a hainelor. Asigurare de călătorie neapărat. De exemplu ne-am trezit în Argentina cu febra 39. (..) Apoi apelăm la cărucior sau sistemul de purtare. De exemplu am fost în Ierusalim şi am avut surpriză să vedem că e un oraş construit numai pe trepte şi a fost foarte greu cu căruciorul.”

Copiii care călătoresc de mici devin mai sociabili. Dar, ce ar trebui să înţeleagă un bebeluş?

Mihai Dănăilă, tatăl: „Încercăm să îl facem să consteientizeze că lumea e mare şi frumoasă.A avut o întâlnire cu o fetiţă asiatică şi fetiţă la fel. Să vezi fete complet diferite faţă de tot ce ai văzut.. a vrut să pun mâna. Prima lui cucerire..în Argentina. Şi lumea nu se limitează doar la ce vede în ţară noastră, în oraşul nostru şi merită văzută şi cunoscută cât mai mult.”