Sari la conținut

Destinația de poveste din România ascunsă în munți

Dacă nu v-aţi făcut planuri pentru vara aceasta, avem o destinaţie de poveste! O zonă care te face să amuţeşti cu priveliştile ei, te pune în mişcare cu off-road şi drumeţii, te răsfaţă în pensiuni cochete şi te ospătează cu bucate de ţinut minte. La poalele munţilor Vulcan, Runcu este o perlă ascunsă a vacanţelor.

„E ora 7, am băut cafeaua şi sunt gata de drum. De aici din Craiova şi până la Runcu o să fac două ore şi jumătate pe drum, poate chiar 3 dacă pun la socoteală şi selfieurile”, afirmă Manuela Rolea, reporter Digi24.

Din Bucureşti, însă, îţi ia de două ori mai mult să ajungi în locul de poveste. Ai 250 de kilometri până la Craiova, şi încă 120 până la Runcu. Nu te opreşte nimic, însă, să faci un popas, dacă drumul ţi se pare prea lung. Te sfătuim să alegi Cheile Sohodolului, un canion splendid.

„Inelul Doamnei, acea formaţiune calcaroasă ce se vede în spatele meu la o altitudine de 500 de metri este unul dintre cele mai fotografiate obiective de aici de pe cheile Sohodolului”, relatează Manuela Rolea, reporter Digi24.

De oriunde ai veni şi pe oriunde ai mai fi fost, defileul săpat în munte nu are cum să nu te impresioneze. Zona e renumită pentru traseele de drumeţie. Dependenţii de adrenalină pot face mountain-biking, iar cei cu ceva mai mulţi bani în buzunar pot străbate spectaculoase trasee offroad.

Drumeţii, senzaţii tari cu maşinile de offroad sau mountainbike, le puteţi încerca pe toate.

„Aveţi o privelişte frumoasă, oameni primitori, mâncare bună, ne-ar plăcea să revenim în România”, spune o turistă din Belgia.

„Chiar aici în locul unde mă aflu eu s-au turnat secvenţe din două filme celebre cu Florin Piersic, „Trandafirul Galben” şi „Drumul Oaselor”. Chiar în spatele meu, se văd ruinele unui fost platou de filmare”, spune Manuela Rolea, reporter Digi24.

Aproape 3 kilometri au cheile Sohodolului. Dacă şi din vale peisajele îţi taie respiraţia, gândiţi-vă ce simt cei ce se aventurează-n înălţimi.

„Cei care au maşini 4X4 pot face trasee de off road, cei pasionaţi de alpinism pot să vină să se caţere, sunt zeci de trasee de dificultate diferită”, spune Doru Cupă, salvamont Gorj.

Din Runcu, traseele pe munte sunt un spectacol, iar adevărata splendoare e abia la destinaţie, în vârf de munte. Aici, cei dornici de adrenalină pot zbura cu parapanta.

„Am ajuns la cota 1450, pe vârful Pleșa, iar priveliștea care se observă de aici e greu de descris în cuvinte. Norii parcă sunt mai aproape, iar jos se observă toată zona Runcu, inclusiv cheile Sohodolului”, spune Manuela Rolea, reporter Digi24.

Zona e plină de pensiuni pe toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Preţurile pornesc de la 130 de lei şi pot ajunge şi la 250 de lei pentru o noapte de cazare. Casa la care a tras Regele Mihai în 1944, pensiuni cu ciubăr şi tiroliană sau căsuţe izolate în pădure. Să dormi în oricare poate fi un răsfăţ.

„Ceea ce încerc eu acum să fac este să prind un păstrăv, pentru că turiştii care vin aici la pensiune, pot să îşi aleagă singuri peştele pe care vor să îl mănânce! A tras”, spune Manuela Rolea, reporter Digi24.

O porţie zdravănă de păstrăv cu mămăligă şi usturoi nu costă mai mult de 30 de lei. Pasionaţii de vânat au şi ei alternativă.

Unul dintre tipurile de turism pe care le prefer şi care sunt mai bănoase este turismul de vânătoare. Oamenii vin din Italia, Franţa, Germania, mă anunţă şi le organizez nişte partide de vânătoare, avem un fond de vânătoare foarte mare”, afirmă Petre Bumbaru, proprietar pensiune.

Comuna Runcu are 8 sate şi rivalizează cu multe staţiuni de lux. Are infrastructură bună, pensiuni cochete şi servicii de calitate.

„Se adresează turiştilor cu potenţial mai sus de nivel mediu, oferim cazare cu ciubăr, foc de tabară, loc de joacă pentru copii, teren de fotbal, baschet”, spune Viorel Bota, proprietar pensiune.

„Avem 21 de camere, 40 de locuri de cazare. Preţul camerei, 180 de lei cu mic dejun şi acces la piscină”, spune Alexandru Cristea, proprietar pensiune.

„Pentru ca un turist să vadă mare parte din potenţialul turistic pe care comunitatea noastră îl oferă, cred că ai nevoie de minimum patru zile”, spune Adrian Câmpeanu, primar Runcu.

Pentru 7 zile de răsfaţ, un concediu în doi la Runcu nu costă mai mult de 3000 de lei. Selfiurile nu vă vor costa nimic!