Sari la conținut

Destinație de vacanță pentru iubitorii de dulciuri

La prima vedere, casa lui Ioan Gui pare o locuinţă ca oricare alta. Odată ce-i trecem pragul, însă, descoperim o lume. dulce. 42 de ani a fost cofetar. În 2006 a amenajat în propria sa casă un muzeu dedicat cofetăriei. A vrut să pună în valoare colecţia pe care a adunat-o pe parcursul întregii cariere.

Acest muzeu de cofetărie, ideea mi-a apărut cam prin 1974 – 75... Încă de atunci m-am gândit că ar fi bine să păstrăm ceva din utilajele care sunt aruncate deoparte,” spune Ioan Gui, proprietarul muzeului.

La loc de cinste stau maşinile cofetarilor din perioada interbelică. Toate sunt autentice. Şi toate sunt martore ale momentului în care maeştrii cofetari au trecut de la munca manuală la cea mecanizată, imediat după ce urbea a fost racordată la reţeaua de electricitate.

Am lucrat un an jumăte la curăţarea lor, la şlefuirea lor, le-am curăţat bine şi orice maşină din muzeu poate fi folosită. Este funcţională. Suportul este turnat... cu lanţ de bicicletă aici cu care se ridică cazanul sus - jos şi eu ca ucenic am lucrat cu această maşină, am bătut 4.000 de ouă pe zi. 4.000 de ouă băteam pe zi şi desigur era o productivitate mare,” povestește Ioan Gui.

Pereţii muzeului sunt plini cu fotografii care îi reprezintă pe cofetarii Aradului, pe cofetarii celebri ai Aradului din perioada interbelică. Aici pe un cofetar numit Ioan Suciu cu ucenicii săi, aici o imagine tot cu Ioan Suciu din atelierul cofetăriei sale şi, foarte interesant, aicea avem o fotografie din 1943, aşadar din plin război, de întâi mai Ioan Suciu dădea îngheţată pe gratis în faţa cofetăriei copiilor săraci.

Printre piese, forme sau maşinării găsim şi câteva .. reţetare. Secretele din spatele unor adevărate delicii.

Deşi a fost realizat cu ajutorul muzeografilor de la Muzeul Judeţean Arad, Muzeul Cofetăriei nu este inclus în circuitul oficial muzeal din România. Chiar dacă poate fi vizitat gratis, vizitatori sunt mai ales copiii care vin în grupuri în săptămâna " Şcolii Altfel". Turiştii trec rar pragul casei lui Ioan Gui.

În cursul verii... vă pot da un exemplu: sună telefonul - eu ocupat, ridic receptorul, suntem din Piteşti. Suntem la Salonta. Am găsit pe internet. Putem veni să vizităm? Sigur că da!” mai spune Ioan Gui.

Singurul muzeu dedicat cofetăriei din România poate fi vizitat în cartierul Sânicolaul Mic din Arad. Datele de contact sunt disponibile pe internet, iar gazda promite să-i primească pe toţi cei care îşi programează telefonic vizita.