Sari la conținut
News Alert

Destinații de vacanță | Cea mai spectaculoasă cascadă din Munții Bucegi

Cascada Urlătoarea nu se compară în dimensiuni cu marile căderi de apă din America sau Africa şi nici nu este la fel de spectaculoasă ca ele, dar cu siguranţă este unul dintre locurile cele mai frumoase din ţara noastră.

Datorită unei reţele hidrografice bogate, în munţii Bucegi se găsesc nenumărate cascade. Dintre acestea, cea mai spectaculoasă şi poate tocmai de aceea şi cea mai cunoscută şi, prin urmare, vizitată, este Cascada Urlătoarea. Este localizată pe versantul estic al masivului, la poalele munţilor Jepi şi este unul dintre cele 46 de monumente naturale din Parcul Bucegi.

Nici nu este de mirare că mii de vizitatori vin an de an să o vadă.

"Minunat! E al doilea an când venim aici, am fost şi anul trecut. E frumos, avem o ţară minunată, păcat că avem prea puţin timp," zice un turist.

"Foarte frumos! Avem multe locuri frumoase în ţară. În general ne petrecem vacanţa în Grecia, dar anul ăsta am preferat ţara noastră, la munte nu am mai fost de vreo trei ani şi e minunat," adaugă altul.

Zeci de grupuri de şcolari vin să admire cascada în vacanţa de vară, când se deschide sezonul taberelor şi al excursiilor la munte.

"E bine să îi învăţăm cu muntele, e bine să facă mişcare pentru că sportul este, din punctul meu de vedere, foarte important,” spune Bianca Ciuciulete, profesoară de educaţie fizică.

Traseul pe cărări de munte, până la Cascada Urlătoarea, poate fi parcurs în cel mult 45 de minute.

"Cascada Urlătoarea se află la o altitudine de 1100 de metri, apa cade de la o înălţime de 15 metri. Este un traseu relativ uşor, este, cred, traseul cel mai frecventat din această zonă, putând fi accesibil atât vara cât şi iarna," precizează Gheorghe Haiduc, şef salvamont Buşteni.

Urletul apei ce vine năvală în căderi repezi a dat naştere, în timp, la nenumărate legende despre loc. Una dintre ele pare să fie una legată de destinul trist al unei fete, fiica Jepilor.

Legenda spune că o tânără ciobăniţă din partea locului obişnuia să vină prin aceste păduri cu oile. Doi fraţi s-au îndrăgostit de ea, fără să ştie unul de celălalt şi, într-o zi cu negură groasă, au vrut să o întâlnească pe tânără. Speriată de apariţia lor, fata s-a aruncat în prăpastie lăsând în urma ei, ca o trenă, să curgă vâltoarea rece şi cristalină a apei.

Două sunt traseele ce duc la cascadă. La spectaculoasa cădere de apă poţi ajunge ori din Buşteni ori din Poiana Ţapului. Cel de-al doilea traseu, "drumul regal" a fost construit de regele Carol I special pentru Regina Maria, care-l străbătea deseori, în plimbările ei de la Castelul Peleş.