Fenomen mondial în creștere: „thanatoturismul”, adică turismul către destinații macabre sau locuri unde s-au produs tragedii

Data actualizării: Data publicării:
lagăr de concentrare
Foto: Gulliver/Getty Images

Tot mai multe persoane decid să-și petreacă vacanţa în locurile unde s-a petrecut diverse tragedii umane recente, fenomen pe care specialiștii îl numesc „thanatoturism”. Astfel de destinații macabre de turism includ zona de la frontiera dintre Mexic şi SUA, locurile frecventate de traficantul de droguri Pablo Escobar, peştera Tham Luang, unde au fost blocaţi 12 copii thailandezi, sau locurile unde au avut loc genocidurile din Ruanda sau Cambodgia, relatează Agerpres.

De asemenea, predilecția de a vizita, în scop turistc, așa-numitele „zone nefaste” include ruta „Helter Skelter”, care parcurge în Beverly Hills (Los Angeles) locurile crimelor lui Charles Manson, ori „narcotururile” din Medellin (Columbia): toatea acestea au devenit acum locuri de petrecere a timpului liber şi divertisment.

„Thanatoturismul este un oximoron ce amestecă activitatea de plăcere provocată de turism cu durerea, suferinţa şi moartea”, explică Daniel Liviano, cercetător al acestui fenomen şi profesor la Universitat Oberta de Catalunya. În plus, marele „boom" experimentat de turismul secolului XX i-a făcut pe unii operatori de turism să exploateze şi să rentabilizeze curiozitatea oamenilor legată de moarte.

Astfel, departe de a speria turiştii, miniseria Cernobîl, ultimul succes al HBO, a crescut numărul celor care vizitează oraşul fantomă Pripiat (Ucraina) şi zona de excluziune, în pofida faptului că acolo a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, a proastei gestionări a catastrofei şi a consecinţelor umane (între 100.000 şi 200.000 de morţi conform unor surse) şi de mediu.

Previziunile pentru acest an sunt că circa 100.000 turişti vor vizita Cernobîl, dublu faţă de 2017.

Pe Internet pot fi găsite anunţuri de excursii care animă vizitatorii să vadă „devastatoarele efecte pe care le-a avut accidentul nuclear asupra locuitorilor”. Şi, pentru 400 de dolari de persoană, alte oferte propun o excursie în zonă cu un ghid experimentat şi un costum contra radiaţiilor.

Liviano a dat asigurări că „thanatoturism-ul” este „un fenomen complex şi eterogen”, în care motivaţiile turiştilor sunt foarte diferite, precum şi destinaţiile şi activităţile. Acest tip de turism este considerat „macabru" de mulţi, dar poate avea o motivaţie morală sau spirituală, când se doreşte vizitarea locului scenei unei tragedii sau a unui genocid pentru a demonstra empatia cu victimele, a le comemora şi onora, cum ar fi cazul vizitelor în fostele lagăre de concentrare naziste. Dar, chiar și așa, sunt întâlnite cazuri de persoane „mai frivole şi nerespectoase”, care îşi fac selfie-uri în crematorii.

Lista de astfel de destinaţii este interminabilă şi mai include muzee ale torturii, vechea închisoare Alcatraz din San Francisco (SUA), cimitire sau locuri ale unor catastrofe naturale, precum oraşul roman Pompei (sud-vestul Italiei), distrus de erupţia Vezuviului în anul 79.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri