Festival inedit în Europa, la Budapesta

Data publicării:
budapesta getty

Această inițiativă aparține Centrului pentru Arhitectură Contemporană din Ungaria. Inițial au vrut să atragă atenția asupra clădirilor din capitala ungară şi a valorilor pe care acestea le reprezintă. Interes prezentau desigur şi poveştile locuitorilor de acolo. Mulți oameni în vârstă încă locuiesc în apartamentele în care și-au petrecut şi copilăria.

Casele lor sunt aproape neschimbate din timpul războiului sau al luptelor din 1956. Totuși, Budapesta 100 nu este un eveniment dominat de tristețe şi melancolie. Dimpotrivă, bucuria, entuziasmul și cel mai pur patriotism local sunt prezente peste tot.

Sute de voluntari participă în fiecare an la organizare, iar locatarii clădirilor își așteaptă vizitatorii cu gustări şi muzică. În fiecare an, elevii liceelor care au sediu în clădiri centenare participă şi ei la eveniment.

Este al doilea an în care elevii participă la acest program, unii pentru prima dată, cei care au început școala aici nu demult. Din ce mi-au spus, le-au făcut o mare plăcere reacțiile vizitatorilor despre școală și despre programele pe care le-am organizat. Cred că aceste zile au fost un cadou pentru noi toți”, spune Diana Zala-Szabo, profesor.

Cu toate că are doar 5 ani de existenţă, Budapesta 100 a devenit un adevărat fenomen cultural. În 2013, ziarul britanic The Guardian îl recomanda drept un concept de o simplitate briliantă, pe care ar trebui să îl urmeze și alte orașe. Voluntarii se ocupă, pe lângă traseul turiștilor, şi de munca de documentare despre fiecare clădire. Învaţă detalii despre istoria lor şi despre personalitățile care au locuit cândva acolo, ca să poată răspunde întrebărilor vizitatorilor.

Sute de broșuri informative sunt tipărite în fiecare an, pentru a servi ca ghid celor interesați să își planifice weekendul. În fiecare an, în jur de 20 de mii de vizitatori participă la programul Budapesta100. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri