GALERIE FOTO. Cum arată orașul - fantomă din Spania, abandonat de locuitori din cauza unei „greșeli”

Data actualizării: Data publicării:
Orașul medieval Granadilla este acum un oraș - fantomă
Orașul medieval Granadilla este acum un oraș - fantomă. Foto: Profimedia

În anii 1960, guvernul spaniol a evacuat un întreg oraș pentru că urma să fie inundat de apele unui nou rezervor. Însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, scrie BBC.

Orașul medieval Granadilla este acum un oraș - fantomă. Vizitatorii pot vizita camerele goale, se pot plimba pe străzi și pot admira orașul din vârful castelului. Însă, acest oraș nu este locuit și asta de când toți locuitorii au goniți în anii 1960.

Orașul medieval Granadilla este acum un oraș - fantomă. Foto: Profimedia
Orașul medieval Granadilla este acum un oraș - fantomă. Foto: Profimedia

Fondat de musulmani în secolul al IX-lea, Granadilla a ocupat un loc strategic care le-a permis locuitorilor săi să urmărească Ruta de la Plata, o rută veche de comerț și călătorie din regiune.

De-a lungul anilor, orașul și-a schimbat conducerea, iar astăzi este unul dintre puținele orașe-fortăreață spaniole în care zidurile antice sunt încă intacte.

În anii 1950, în timpul dictaturii lui Francisco Franco, Spania s-a angajat într-un proiect masiv de construcție de baraje, drept metodă de a stimula economia în perioada de izolare. Cel mai mare proiect a fost lacul de acumulare Gabriel y Galán de pe râul Alagón, iar în 1955, oficialii au decretat că Granadilla se află în lunca inundabilă și, prin urmare, trebuia evacuată.

Pe parcursul a 10 ani, din 1959 până în 1969, toți cei 1.000 de locuitori au fost evacuați forțat, mulți mutați în așezările de colonizare din apropierea satului. Când apa a început să crească în 1963, a acoperit toate rutele, cu excepția uneia, spre sat, transformând Granadilla într-o peninsulă. Deși orașul nu a fost niciodată inundat, locuitorilor nu li s-a permis să se întoarcă.

Experiența a fost traumatizantă pentru localnici. „A fost o parodie”, a spus Eugenio Jiménez, președintele Asociației Fiii din Granadilla. „Ne-au dat afară, susținând că barajul va inunda orașul, ceea ce era imposibil pentru că orașul este mai sus decât barajul. Dar erau vremuri de dictatură și nu aveam drepturi. Dar ceea ce mă frustrează cu adevărat este că în vremuri democratice m-am luptat pentru recuperarea Granadillei cu fosta asociație și niciun guvern nu ne-a ascultat”.

Nici astăzi locuitorii nu au voie să-și recupereze casele, deoarece guvernul menține decretul de inundații semnat de Franco. Cu toate acestea, vizitatorii pot face excursii de o zi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri