Sari la conținut

Imagini dezolante pe litoralul românesc. „Aceeași Mamaia pestriță, cu gogoși americane, shaorma și peștișori prăjiți”

Cine merge la mare în ţară, găseşte litoralul altfel decât îl ştie din sezon. Hotelurile încearcă să își atragă turiștii cu programe speciale, dar autorităţile nu s-au obosit să şteargă urmele iernii din staţiuni.

În Mamaia, timpul pare să fi stat în loc din toamnă, și nimic nu ne duce cu gândul că aici peste nici o lună va fi forfotă.

Pe plaja din Mamaia dăm din 20 în 20 de metri de beach-baruri. Unele dintre ele au fost conservate, altele pur și simplu abandonate. Această structură, spre exemplu are lemnul putrezit și cu siguranță nu va mai fi folosită în sezonul estival care urmează.

Iată ce zic trecătorii:

Ca de obicei, de la început până la final, în șantier!

Aceeași Mamaia pestriță, cu gogoși americane, shaorma, peștișori prăjiți și ne-am obișnuit asta, poate că farmecul tocmai în asta constă.

Tencuiala de pe clădiri este prăbușită, gunoaiele sunt la tot pasul, iar pavajul pietonal arată ca după un bombardament.

În Eforie Nord, același scenariu. Chiar dacă pe plajă situația este mai bună, iar utilajele de la Apele Române nivelează nisipul, pe faleză e prăpăd. Imaginea dezolantă a litoralului, cu paragină și mizerie, se regăsește și aici, pe teritoriul uneia dintre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoral, în sezon.

Oamenii din turism susţin că vremea capricioasă le-a încurcat planurile şi le-a distrus investiţiile.

În Eforie Nord, terasele care nu au fost protejate cum trebuie pe timpul iernii au avut de suferit. Aici, spre exemplu, tavanul din rigips a căzut aproape în totalitate.

Anul ăsta e un an mai greu pentru că vremea a fost foarte foarte proastă. Avem un timp foarte scurt să ne prezentăm onorabil, profesionist în fața clienților noștri. Trebuie să ne mobilizăm”, spune Anca Nedea, director executiv Organizația Patronală Mamaia-Constanța.

Anul trecut de 1 Mai în stațiunile de pe litoral au fost aproximativ 40.000 de turiști.