Sari la conținut

Locul sălbatic din România unde poți înota cu delfinii

Serenitate şi un puternic sentiment de libertate totală. Sunt doar două dintre senzaţiile pe care le trăieşte orice om care ajunge în Gura Portiţei, limba de pământ ce desparte Lacul Goloviţa de Marea Neagră. Un tărâm de basm unde merg să campeze doar cei care cunosc cu adevărat locul. Înoată înconjuraţi de delfini, adorm în frumoasa simfonie a mării şi se trezesc cu zâmbetul pe buze, pentru că doar acolo simt cu-adevărat că pot lăsa toate grijile în urmă.

Doar o oră faci cu maşina din Constanţa până la Jurilovca. Doar până acolo poţi înainta pe patru roţi. Urcăm bagajele în barcă şi traversăm Lacul Goloviţa. La destinaţie, în faţa ochilor se desfăşoară un adevărat colţ de rai.

S-a crăpat de zi la Gura Portiţei. Câţiva oameni se bucură de spectactolul naturii, care în fiecare dimineaţă oferă reprezentaţii unice.

„Un singur cuvânt îmi vine în acest moment în minte: libertate! Asta simte orice turist care ajunge aici, la Gura Portiţei”, spune Paul Greavu, reporter Digi24.

Regăseşti sufletul Deltei la fiecare pas - în căsuţele de lemn acoperite cu stuf, în vegetaţia tipică zonei, în fauna bogată şi, nu în ultimul rând, în zâmbetul de pe chipul celor care păşesc desculţi pe nisipul fin al unei plaje încă străină de dezvoltarea haotică de pe litoral.

„Ne îndreptăm spre o plajă sălbatică, superbă, unde sunt foarte mulţi campaţi în acest moment. Se pare că este un loc extrem de popular pentru că sunt aproape 30 de corturi aici. Iată locul inedit de aici, de la Gura Portiţei”, adaugă Paul Greavu, reporter Digi24.

Familia Munteanu, vine în fiecare vară, de 20 de ani, tocmai din Câmpulung Moldovenesc, cu cortul, la Gura Portiţei. Sunt încântaţi de simplitatea şi sălbăticia plajei. Se bucură de fiecare răsărit de soare, de fiecare apus unic, de zgomotul fiecărui val care se izbeşte de mal.

„O zonă minunată, pierzi realitatea, e super, alt loc nu am găsit mai frumos ca aici. Linişte, nu gălăgie, ne înţelegem foarte bine unii cu alţii, nu am avut niciodată probleme cu nimeni. E mai bine să staţi cu cortul? Super, cel mai bine, o dată pe ani se merită, uiţi de tine, de rutină, maşini, muzică, gălăgie”, spune Mariana Munteanu, turist.

„Atmosfera asta o găsiţi doar aici? Numai aici! Deci, nu ne trebuie nimic, noi nu venim pentru mâncare, nu venim pentru nimic, venim doar pentru apă, soare şi linişte. Şi spre deosebire de alte părţi, noi stăm la câte stele vrem noi. Avem plaja noastră şi marea noastră”, afrimă Petrică Munteanu, turist.

În acest loc ce pare uitat de lume, turiştii se ajută între ei mereu, de-aceea nu e de mirare că aici se leagă multe prietenii pe viaţă. Aventurierii din imagine s-au cunoscut în urmă cu 15 ani. De-atunci, în fiecare vară, respectă tradiţia de a se întâlni pe plajă. Pentru două săptămâni, sunt vecini de cort.

Am încercat să aflăm secretele unei vacanţe cât mai confortabile, de la cei care ştiu cel mai bine cum e să trăieşti pe plaja sălbatică.

„Ieri am înotat cu delfinii, erau la câţiva metri de mine şi a fost foarte tare”, afirmă un copil.

Unii turişti sunt pasionaţi de fotografie, alţii se mulţumesc să admire natura. Cu toţii au în comun, însă, o stare, pe care numai micuţa staţiune ţi-o poate oferi.

Resortul din Gura Portiţei are 250 de locuri, iar o camera dublă costă de la 70 de euro în sus. Familiile care se mulţumesc să stea la cort cheltuie în jur de 600 de lei pe sejur, în timp ce cazarea în căsuţele de lemn acoperite cu stuf ajunge la 700 de lei pe săptămână, pentru două persoane. Meniul este pe toate gusturile.O plachie de crap costă 29 de lei, un borş de peşte 15 lei, iar un somn prăjit la cuptor, cum numai bucătarii din zonă ştiu să-l facă, 30 de lei.

„Se bucură de plaja curată şi liniştită, cei pătimaşi pentru pescuit pot merge pe canalele din jur şi nu în ultimul rând, plimbările cu bărcile către sudul deltei. Pentru preparatele tradiţionale de peşte”, spune Codruţ Cursaru, şef de recepţie.

Spre seară, se lasă liniştea în Gura Portiţei. Oamenii se retrag la terase, în camere sau în corturi. Se pregătesc de o nouă zi lipsită de griji.