Maniera subtilă prin care Cehia își promovează turismul în România

Data actualizării: Data publicării:
praga cehia_ shutterstock_557010367

Cehia face apel la istorie pentru a atrage turiștii români. Ambasada Cehiei în București a afișat pe sediul său un afiș în care amintește de Primăvara de la Praga și de gestul sfidător al lui Nicolae Ceaușescu față de Moscova, acela de a nu invada Cehoslovacia în 1968.

afis ambasada cehiei promovare turism primavara de la praga_digi24 (1)
Foto: Digi24

„Unii ne-au 'vizitat' în 1968. Voi nu. Așa că vizitați-ne în 2018!”, scrie pe afișul amplasat pe Ambasada Cehiei din București.

Sugestiv, cuvântul „vizitat” nu a fost pus între ghilimele, ci între patru gloanțe. Bannerul face referire la evenimentele din urmă cu 50 de ani din Cehia.

La începutul anului 1968, în Praga se promovau o serie de reforme de inspiraţie social-democrată. Cetăţenii obţineau noi libertăţi, întreprinderile primeau mai multă autonomie, iar rolul partidului comunist se restrângea semnificativ. Populaţia a aderat cu entuziasm la politica promovată de noul şef al partidului, Alexander Dubcek.

Moscova privea cu suspiciune şi îngrijorare reformele întreprinse de liderii cehoslovaci, iar, în final, şeful sovietic Leonid Brejnev a decis să intervină în forţă.

În noaptea dintre 20 şi 21 august 1968, trupele Tratatului de la Varşovia, mai puţin cele române, ocupau Cehoslovacia ca să înăbuşe mişcarea de reformă ce avea să rămână cunoscută în istorie sub numele de Primăvara de la Praga (numele a fost preluat după festivalul omonim, organizat în onoarea compozitorului Bedřich Smetana).

România a făcut o figură aparte în contextul acestei crize, care i-a atras foarte multă simpatie internaţională. Nicolae Ceauşescu a condamnat vehement invadarea Cehoslovaciei şi au decis că, dacă ţara va fi atacată, va riposta militar.

Poziţia Bucureştiului, de opoziţie activă la tendinţele totalitare ale Moscovei şi de căutare de sprijin în afara lagărului comunist, a fost apreciată de liderii marilor ţări din Occident, care au acordat avantaje economice şi politice importante Bucureştiului. Vizitele la nivel înalt s-au succedat, până când adevărata faţă a comunismului românesc a ieşit la iveală.

În cel din urmă, acţiunea întreprinsă de sovietici şi de sateliţii lor şi-a atins scopul, dar consecinţele sale au fost dure: comunismul sovietic îşi demonstra lipsa de scrupule, iar întreg sistemul îşi începea cursa spre prăbuşire.

Citiți și Dosar internațional. Ce s-a întâmplat în 1968, anul care a schimbat istoria?

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri