Omul de afaceri care a devenit și ghid pe munte

Data publicării:
ghid

Un om de afaceri din Oradea a făcut o afacere din pasiunea lui pentru escaladarea stâncilor și studierea peșterilor. Una destinată turismului de aventură, care îi invită la drumeții pe amatorii de adrenalină: coborâri de 200 de metri în adâncurile grotelor şi cățărări pe pereţi colţuroşi de piatră.

Este biroul meu de weekend acesta și la fel și zona mea de relaxare,” spune Călin Perneș, om de afaceri şi ghid montan.

Omul de afaceri Călin Perneş trece de la aer condiţionat la aer de munte şi trage cortina din faţa unor minuni ale naturii.

Călin le propune turiștilor altceva. Nu plimbări lejere între grătarul cu mici și televizorul de la cabană. Traseele stabilite de el sunt mereu pline de provocări.

„De la peșteri, canioane, poteci neumblate sau umblate de capre negre și de alte animale sălbatice până la platouri și câmpii alpine,” spune Călin Perneș.

Iar amatorii de asemenea oferte nu lipsesc. Și nici nu regretă o clipă că trebuie să îşi pună serios muşchii la încercare ca să descopere locuri de o frumusețe pe care nici nu o bănuiau.

Coborâri în rapel adânc în inima munților, cu treceri subterane prin care abia se strecoară târâș omul. Expediţii de mountain bike sau escaladă pe fețele stâncilor unde cel mai adesea doar păsările ajung. Toate sunt posibile cu ajutorul omului de afaceri care a înțeles să îi învețe și pe alții să iubească natura fără să își bată joc de ea.

Cei care au curajul și se aventurează până pe vârful crestelor sunt răsplătiți cu priveliști panoramice către absolut toate punctele cardinale.

„Ghidul te ajută să nu te pierzi îți arată locurile cele mai faine. Poți merge după capul tău, poate vezi frumuseți dar nu pe cele principale,” spune un turist.

Ghidul nostru nu pornește la drum decât după ce se asigură că turiștii sunt și echipați, și instruiți în tehnici de speoturism și de traversare a cheilor, decupajele făcute de apă în munţi. Și alege traseele în funcție de câți copii sau adulți fără condiție fizică are în grup. Toți ajung să se întrebe de unde au avut energie să ajungă la final. Le răspunde tot Călin: „Din dragostea noastră pentru munte şi pentru natură. Încercăm să imprimăm în mintea și sufletul celor cu care venim aceleași sentimente.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri