Oraşul cu primul muzeu digital din România

Data publicării:
pecica

În Pecica, din judeţul Arad, în urmă cu cinci ani, s-a deschis primul muzeul digital din România. Adăpostit de o clădire futuristă, muzeul îmbină perfect noul cu tradiţia locului. Pentru turiştii care ajung aici este şi un prilej bun să fie martorii unei încercări îndrăzneţe de a repopula zona de vest a judeţului Arad cu o specie dispărută de mai bine de 30 de ani: bivolul de apă.

Parte a unui proiect transfrontalier realizat împreună cu vecinii din Ungaria, muzeul digital de la Pecica este parte a fermei de bivoli, animale dispărute în anii comunismului din lunca Mureşului Inferior.

Inaugurată în 2012, ferma de bivoli s-a dezvoltat rapid.

Petru Antal, primar Pecica: „Pecica nu a avut o zonă turistică până în acest moment, de câţiva ani, de când am reuşit să implementăm acest proiect transfrontalier cu o localitate din Ungaria, am avut şi foarte mulţi vizitatori. Chiar în această perioadă a anului avem sute de vizitatori.”

Arhitectul care a proiectat clădirea care adăposteşte muzeul digital s-a inspirat din sculpura "Miracolul" a lui Constantin Brâncuşi. Imobilul este o combinaţie între ecologie şi tehnologie. Clădirea produce energia electrică de care are nevoie cu ajutorul unor panouri solare.

Interiorul muzeului impresionează prin simplitate. Ecranele tactile şi tabletele adăpostesc mii de exponate virtuale. Tot aici, vizitatorii pot pedala virtual prin împrejurimile oraşului Pecica.

Marinela Petrean, ghid muzeul digital Pecica: „Sunt condiţii care multă lume le-a apreciat, vin mai ales să vadă şi frumuseţea clădirii, dar mai ales îi încântă foarte mult ideea acestui muzeu virtual care este un pic cam unic în România.”

Sunt şi locuri în muzeu unde parcă timpul a stat în loc.

Chiar dacă nu e digital, de fapt e departe de a avea ceva legătură cu epoca digitală, vizitatorii pot să vadă în cadrul muzeului un cuptor tradiţional de pâine. În astfel de cuptoare s-a făcut pe vremuri faimoasa Pită de Pecica. Şi încă mai sunt câteva familii în oraş care mai fac pita în astfel de cuptoare.

Muzeul digital are doar 125 de metri pătraţi, dar în acest spaţiu poţi afla toată istoria oraşului Pecica.

Marinela Petrean, ghid muzeul digital Pecica: „Prezentăm atât imaginile cât şi povestea locurilor, pentru că este foarte important ca să legi tot ce se întâmplă virtual de realitate, de istorie şi bineînţeles ca să poţi să promovezi cam tot ce se întâmplă frumos şi bun în această localitate.”

Vizitarea fermei de bivoli şi a muzeului digital este gratuită. Cei interesaţi trebuie doar să fie atenţi la indicatoarele din oraş care îi vor purta până la destinaţie. Muzeul e deschis zilnic, de la 9 la 17.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri