Pașapoarte de sănătate, meniuri digitale și eticheta „Hotel fără Covid”. Cum se pregătesc țările europene pentru reluarea turismului

coronavirus vacanta vacante turisti
Foto: Gettyimages

Ţările europene au început să anunţe ridicarea restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus şi se pregătesc pentru reluarea turismului, aşteptând din partea Comisiei Europene măsuri omogene pentru protejarea turiştilor şi a angajaţilor. Ministrul turismului din Croaţia, Gari Cappelli, şi comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, au sugerat ca statele membre să lucreze împreună la o strategie armonizată cu privire la regulile de igienă, potrivit Agerpres.

O sursă din cadrul biroului lui Breton, citată de AFP, a susţinut că se doreşte ca recomandările să fie gata până la jumătatea lunii mai, astfel încât hotelierii, patronii de restaurante, operatorii turistici şi firmele de transport să poată lucra cu acelaşi set de instrumente.

Turismul reprezintă peste 10% din PIB-ul Uniunii Europene şi circa 12% din locurile de muncă. UE este destinaţia lider la nivel mondial, cu peste 40% din piaţă şi 562 milioane de sosiri internaţionale, cu nouă ani consecutivi de creştere susţinută, conform Ministerului spaniol al Turismului.

La Reuniunea miniştrilor Turismului din 27 aprilie, miniştrii de resort din Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru, România şi Bulgaria au prezentat o Declaraţie comună pentru a solicita Uniunii Europene un Plan de Recuperare, destinat atenuării impactului negativ provocat de COVID-19 şi relansării sectorului turistic european.

Miniştrii Turismului din UE au discutat şi despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19” precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, transmite DPA.

„Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”, a spus Gari Cappelli.

Bulgaria vrea să deschidă sezonul estival la 1 iulie

Autorităţile bulgare plănuiesc să deschidă la 1 iulie sezonul turistic estival, în contextul crizei care afectează puternic acest domeniu din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat ministrul turismului bulgar, Nikolina Anghelkova, citat de TASS.

„Bulgaria are posibilităţi turistice bogate, de aceea sper că în final această criză ne va face pe toţi mai puternici. Din 15 iunie, şi posibil chiar mai devreme, vor începe pregătirile, iar de pe 1 iulie intenţionăm să deschidem sezonul turistic estival”, a spus Anghelkova, adăugând că „se discută problema înlesnirii regimului de vize pentru oaspeţii tradiţionali din Turcia şi Rusia”.

bulgaria plaja vacanta
Foto: Gettyimages

Hotelurile, restaurantele şi cafenelele din staţiunile Bulgariei vor funcţiona cu respectarea măsurilor antiepidemice.

Activitatea turistică din Bulgaria a fost suspendată pe 17 martie, iar de pe 19 martie ţara şi-a închis frontierele pentru cetăţenii ţărilor afectate de coronavirus, inclusiv statele din UE, în afara celor care tranzitează teritoriul Bulgariei.

Turiștii străini, încurajați să vină în vacanța de vară în Italia

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a încurajat italienii, dar şi turiştii străini, să-şi petreacă vacanţa de vară în Italia, în cadrul unui interviu apărut în cotidianul Il Messaggero, potrivit AFP.

„Investim foarte mult în turismul intern întrucât va fi o vară de vacanţe în Italia”, a declarat Dario Franceschini, care a precizat că Guvernul lucrează şi la un plan de măsuri pentru revenirea turiştilor străini în peninsulă.

vacanta coronavirus
Foto: Gettyimages

Ministrul a insistat asupra necesităţii aplicării aceloraşi protocoale şi norme de protecţie în domeniul sănătăţii pe tot teritoriul Europei, astfel încât cetăţenii din diferite ţări ale Uniunii Europene să poată circula liber. La acest capitol, ministrul subliniază că va conlucra în special cu Germania „ţară din care provine cel mai mare număr de turişti care vizitează Italia”.

„Dar despre ce fel de turism este vorba dacă, spre exemplu, doar unii dintre noi vor putea probabil mânca la un restaurant sau la o pizzerie?”, se întreabă Franceschini, care vrea de asemenea să facă „tot posibilul pentru a creşte numărul meselor la terase”.

Acesta a mai spus că poartă discuţii cu comitetul ştiinţific care consiliază Guvernul pe perioada pandemiei în legătură cu „criteriile de securitate pentru deschiderea progresivă a tuturor domeniilor de competenţă ale ministerului său, de la unităţi balneare la teatre, dar şi muzee, cinematografe, platouri de filmare”.

Obiectivul Guvernului este redeschiderea muzeelor şi parcurilor arheologice, începând cu 18 mai, „în aceeaşi manieră ca şi supermarketurile: cu păstrarea unei anumite distanţe între persoane, măşti şi intrări decalate”.

Grecia vrea introducerea „pașapoartelor de sănătate”

Într-un interviu acordat BBC, ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis, anunţa că Grecia se pregăteşte să-i întâmpine pe turiştii străini în iulie, dar sosirile nu vor fi din toată lumea, aşa cum se întâmplă în fiecare an.

„Deschiderea frontierelor este ceva ce trebuie discutat cu experţii din sănătate şi sperăm că vor fi de acord cu o deschidere graduală. Avem ca obiectiv luna iulie pentru primirea turiştilor, dar ei nu vor putea veni din orice destinaţie”, a explicat Theocharis.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Turismului a anunţat că autorităţile de la Atena vor să introducă „un paşaport de sănătate”, care va servi ca dovadă că o persoană nu este infectată cu COVID-19.

pasaport de sanatate coronavirus covid-19
Foto: Guliver/Gettyimages

Sezonul turistic din acest an va dura doar trei luni, în perioada iulie-septembrie, a explicat Theocharis, adăugând că, dacă evoluţiile sunt pozitive, în perioada octombrie - noiembrie s-ar putea înregistra o creştere a numărului de turişti în Grecia. Totuşi, cea mai mare dificultate pentru Grecia, dependentă de turism, va fi să stabilească exact cine şi cum va putea intra în ţară.

Termoscanere, pe litoralul românesc

În România, operatorii din turism speră să-şi poată relua activitatea din 15 mai, când va fi ridicată starea de urgenţă, altfel business-urile din domeniu riscă să moară şi, cu cât se apropie vara, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului, potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican.

„Să sperăm că 15 mai este o dată de la care chiar pornim să ne reluăm activitatea pentru sezonul 2020, altfel intrăm într-o zonă extrem de periculoasă. Business-urile riscă să moară, ele nu vor mai reporni, chiar dacă peste încă două săptămâni sau trei săptămâni cineva zice: reluaţi activitatea. Nu se mai pot porni. Cu cât ne apropiem de vară, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului din România”, a declarat, pentru Agerpres, Adi Voican.

Medical mask, Medical protective mask on the beach.
Foto: Gettyimages

Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, a precizat că pentru vârful de sezon organizaţiile patronale discută măsuri pentru protejarea angajaţilor, dar şi a turiştilor, fiind avută în vedere, printre altele, achiziţionarea de termoscanere pentru turişti, pentru a mări gradul de siguranţă.

„Cei care fac parte din personalul administrativ vor trece printr-o poartă de dezinfecţie, se îmbracă cu toţii în uniformele dedicate. Dacă vorbim de cameriste, vor purta măşti, mănuşi, vor lucra cu detergenţi avizaţi specifici industriei noastre, ne îndreptăm şi către partea de bio. La recepţie vrem să avem linii de demarcaţie pentru aşteptare, ne îndreptăm către check-in online şi o comunicare online cu clienţii cât mai proactivă, astfel încât, atunci când ajunge la proprietate (...) să i se dea cardurile, cheile şi să se poată duce în cameră. La recepţie, dacă va fi nevoie, deşi se păstrează măsurile de distanţare socială, putem pune şi panouri de protecţie. La fel ne gândim să achiziţionăm termoscanere pentru turişti pentru a mări gradul de siguranţă”, a explicat Anca Nedea Pavel.

Ea a precizat că pe partea de alimentaţie publică au fost foarte multe discuţii, dezbateri, între operatorii de turism, fiind gândite nişte propuneri. Nedea a subliniat că litoralul românesc are avantajul că majoritatea hotelurilor au terase generoase.

„La hoteluri ne bazăm în primul rând pe terase, cu respectare măsurilor de distanţare socială, Avem şi terase generoase, vom rări numărul de mese, vom aloca masa pe familie. Pentru cei care nu au spaţii atât de largi se poate organiza masa în serii. O variantă este alegerea unui meniu din mai multe, pregătită cu o zi înainte, şi se serveşte la farfurie şi nu mai accesăm bufetul. Putem folosi tot ce înseamnă parte de tacâmuri, veselă de unica folosinţă”, a mai spus oficialul citat.

Germania a prelungit până pe 14 iunie avertizarea privind călătoriile în afara țării

Guvernul german a prelungit până cel puţin la data de 14 iunie avertizările de călătorie în afara ţării din cauza pandemiei, transmit DPA şi AFP.

''Nu ne aflăm încă în punctul în care să putem recomanda fără îngrijorare călătorii” în străinătate, „de aceea este necesar să prelungim avertizarea privind călătoriile în lume până la mijlocul lui iunie. (...) Ulterior, totul va depinde de evoluţia pandemiei în Europa şi în restul lumii”, a declarat luna trecută ministrul de externe Heiko Maas.

Etichetă „Hotel fără Covid”, pentru a convinge turiștii care vor să viziteze Spania

Distanţe de securitate pe plaje, teste la intrarea în hoteluri, restaurante reorganizate, Spania încearcă orice pentru a-şi salva sezonul estival, pilonul economiei sale, încerând-i să îi liniştească pe turişti în faţa coronavirusului, transmite AFP.

„Vrem să punem la punct destinaţiile care îi liniştesc pe clienţi, să le arătăm că încercăm să fim cât mai sănătoşi şi igienici posibil”, explică, pentru AFP, Daniel Barbero, responsabil de turism la staţiunea balneară andaluză din Almunecar (sud).

A patra cea mai afectată ţară din lume de Covid-19, dar şi a doua destinaţie turistică mondială, Spania intenţionează să deschidă progresiv barurile, hotelurile şi restaurantele începând din 11 mai.

Ţara mizează mult pe scoaterea din carantină a turismului, care reprezintă 12% din PIB şi 13% din locurile de muncă, în condiţiile în care sectorul ar putea pierde 60% din cifra de afaceri anuală, potrivit organizaţiei patronale Exceltur.

La Almunecar, care se vrea un fel de oraş pilot, cluburile de scufundări lucrează la un protocol specific pentru a evita contaminările. De asemenea, oraşul propune să controleze „afluenţa pe plaje cu ajutorul poliţiei municipale şi a protecţiei civile”, detaliază Daniel Barbero.

barcelona spania vacanta
Foto: Gettyimages

În apropiere de Valencia, oraşul Gandia intenţionează să recruteze un număr suplimentar de persoane care să supravegheze plajele pentru a se asigura că turiştii nu se aşează la mai puţin de doi metri unul de altul. În plus, accesul pe anumite plaje ar putea fi interzis pentru copii în anumite ore pentru a evita întâlnirea cu persoane în vârstă mai vulnerabile.

„Nu avem în vedere bariere fizice. Nu putem delimita un spaţiu deschis cum este o plajă. Alegem să informăm să avem încredere în responsabilitatea fiecăruia”, a subliniat Vicent Mascarell, responsabil cu turismul la primărie, care intenţionează să instaleze distribuitoare de gel dezinfectat la marginea plajelor.

Patronii barurilor şi restaurantelor se gândesc şi ei la reorganizare, încurajaţi de organizaţiile patronale care îi sfătuiesc să nu instaleze panouri separatoare foarte costisitoare. În cazul restaurantelor, meniurile vor putea fi consultate digital pe telefonul mobil, evitându-se astfel un contact direct.

Igiena va fi extinsă în hoteluri, în special la Madrid, cel mai mare focar de infecţie, care lucrează la o etichetă „Hotel fără Covid”. În hotelurile din lanţul RoomMate Hotels, clientul va fi întâmpinat cu rogojini impregnate cu gel pentru a dezinfecta roţile valizelor, după care îi va fi verificată temperatura şi va primi mască, mănuşi şi gel.

Hotel Plaza de Espana, în plin centrul Capitalei, va impune la intrare efectuarea unui test rapid de Covid-19.

„Dacă clientul este pozitiv, îl vom plasa într-o cameră izolată, înainte de a avertiza autorităţile sanitare”, explică directorul grupului Javier Perez.

Editor: Robert Kiss

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate