Perla turismului din Sălaj

Data publicării:
jibou

Grădina Botanică din Jibou este perla turismului din Sălaj. Peste 40.000 de oameni ajung, anual, în splendida grădină, a celui mai mare castel baroc din Transilvania. Atracţiile principale în această perioadă sunt trandafirii, dar, mai ales zona cu plante de munte, aduse de pe diferite masive de pe tot globul. Turiştii au acces şi la un parc zoologic, plin cu cerbi, căprioare, raţe mandarine sau păuni.

O grădină imensă, cu peste 200 de soiuri de trandafiri aduşi din toate colţurile lumii. O combinaţie unică de culori şi parfum. Este peisajul minunat care îi întâmpină pe turişti la Grădina Jibou, amenajată pe locul unde cândva era parcul Castelului Wessleney, cel mai mare castel baroc din Transilvania.

„Este ca un picior de plai pe o gură de Rai. Este splendid ceea ce am văzut aici, cred că din cât am vizitat eu nu am văzut în altă parte, clar că nu are un sinonim. Este unicat,” spune un turist.

„Ni se pare un loc superb. Noi suntem îndrăgostiţi de trandafiri şi chiar am vrut să vedem alte specii de trandafiri decât avem noi acasă,” adaugă altul.

„Am adus soiuri de trandafiri din toată Europa, începând din Anglia, Germania, Olanda, sunt soiuri care deocamdată în comerţ nu se găsesc,” precizează Marin Căprar, biolog Grădina Botanică Jibou.

Vedetele rozariului sunt trandafirii-copaci. Fac senzaţie printre trandafirii care se întind pe pergole şi printre miniroze.

„Sunt trandafirii altoiţi în trunchi, la o înălţime de 1,20 şi care au devenit o modă acuma, văd peste tot în amenajările particulare dar şi la instituţii publice, primării,” explică Marin Căprar.

De anul acesta, turiştii care ajung la Grădina Botanică din Jibou pot vedea plante de munte, pe care le-ar fi imposibil să le întâlnească dacă nu urcă la mare altitudine. Botaniştii din Jibou au reconstituit aici flora unor masive muntoase din diferite zone ale globului.

„Munţii Europeni cu Alpi, Pirinei, Carpaţi, după aceea munţii Americii de Sud, Japoniei, fiecare cu flora caracteristică. Plantele bineînţeles sunt adaptate climatului din zonele lor. Este dificil să le aduci şi să le aclimatizezi în condiţii de România, de Jibou, de climat temperat,” spune Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice din Jibou.

La o plimbare de doar câteva minute din zona sectoarelor de flori şi plante, turiştii pot admira şi animale: cerbi, căprioare, cocoşi din rasa Brahma, păuni şi raţe mandarine.

În cadrul Grădinii există şi 24 de acvarii, construite după modelul celor din Genova. Au fost populate, de-a lungul timpului, cu 35 de specii de peşti, de pe toate continentele. În 2015, aproape 60.000 de turişti au vizitat grădina, cu o treime mai mulţi faţă de 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri