România în care se poate. Cum și-a dublat Suceava numărul turiștilor

Data actualizării: Data publicării:
cetate-de-scaun-a-sucevei

Suceava este unul dintre județele din țară cu cel mai mare potențial turistic. Acolo unde natura și-a desăvârșit opera, omul a creat frumuseți arhitecturale care să dăinuie peste timp. Ca să-și împlinească potențialul, Suceava are nevoie de infrastructură. Deocamdată, în zonă, există un metru de autostradă, însă mai e o cale de a ajunge: pe cea a aerului.

Bucovina este în fruntea zonelor căutate pentru vacanțe în perioada sărbătorilor pascale și nu numai. Destinațiile turistice, dar bucatele gustoase și omenia de care dau dovadă gazdele îi atrag pe turiști ca un magnet.

Turist: Bucovina, pentru mine, este cea mai frumoasă zonă din România, cu oamenii cei mai gospodari. Nu mai spun de mâncare, bucatele cele mai alese. Vin cu mare, mare drag de fiecare dată în Bucovina.

Turist: Este o zonă deosebită a ţării noastre, unde oamenii sunt calzi şi primitori, iar bucatele pe sufletul lor, nu? E foarte frumos!

Turist: Bucate excelente! M-a impresionat tot ce am văzut aici!

Lucrurile nu au fost însă atât de bune întotdeauna. Infrastructura învechită și clădirile vechi din stațiunile montane au obligat autoritățile să ia măsuri pentru a nu pierde turiști.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava: „La Cetatea de Scaun, circa 15 milioane de euro, un proiect european, l-am promovat în primul meu mandat de președinte, a durat cinci ani de zile, a însemnat o consolidare și o modernizare dacă vreți, o dotare foarte consistentă a Cetății, în ultima sută de ani a fost cea mai importantă intervenție la Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare iar acum, de doi ani de zile, culegem roadele. În primul rând, Suceava a primit premiul I Destinație Turistică de Excelență, premiul Eden, eu l-am primit anul trecut în luna martie la Bruxelles pentru că și cetatea și muzeul au fost obiective care au suportat modificări majore, modernizări.”

Iar rezultatele se văd. Cetatea de Scaun a Sucevei a avut numai anul trecut 200.000 de vizitatori. La fel de mulți au vizitat și Muzeul Bucovinei.

Gheorghe Flutur: „Este un mare succes pentru nordul țării. S-a dublat numărul numărul de turiști, mai mult decât s-a dublat, zona Bucovinei pensiunile au gradul de ocupare de 100%.”

Autoritățile cred că se poate și mai mult, dar ceva lipsește. În ciuda drumurilor modernizate, se simte lipsa autostrăzilor. Suceveanul Ștefan Mandachi a atras atenția asupra acestui fapt în luna martie, când a construit în mod simbolic un metru de autostradă. O metodată mai rapidă, dar mai scumpă de a ajunge în Bucovina este pe calea aerului. De curând modernizat, Aeroportul din Suceava permite acum zboruri pe condiții mult mai grele.

Gheorghe Flutur: „În 2011 am semnat primul contract de finanțate pe programul operațional de transporturi, modernizare aeroport, aproape 50 de milioane de euro. S-a modernizat pista, avea 1800 de metri, are 2460 de metri. Pista e flexibilă, toate componentele facilitează la aterizare să fie preluat șocul. Am investit în sistemul de balizaj, acest sistem de lumini care facilitează aducerea mai ușor la pistă a aeronavelor și aici pe timp de ceață avem un avantaj, Suceava avea pobleme și de multe ori nu veneau avioanele. Peste 10 zile începem lucrările la noul terminal. Efectul este uriaș. Dacă în 2015-2016 erau sub 50.000 de pasageri pe an, a crescut în doi ani de zile de șapte ori traficul de pasageri. Anul ăsta estimăm să depășim 400.000”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri