Salvamarii nu mai au voie să facă respirație gură la gură. Cum vor acorda primul ajutor

Data publicării:
salvamar
Salvamarii fac primele manevre de resuscitare cu ajutorul unui balon cu aer Foto: captură TV

Sezonul estival 2020 va fi diferit nu doar pentru turiștii de pe litoralul românesc, ci și pentru salvamari. Primul lucru pe care aceștia trebuie să-l facă este să poarte mască de protecție, indiferent cât de tare arde soarele.

În momentul în care dimineața vor trebui să plece la fiecare punct de observație, salvamarii va trebui să poarte măștile și să aibă la ei echipamentul de salvare.

- Avem o masca specială, să spunem așa, explică Gabriel Culea, șef Salvamar Mamaia.

- De ce este specială?

- Nu o pierdem, este de jur împrejurul capului. Nu există niciun risc să fie pierdută.

„Echipa de salvamari la un foișor este de trei persoane. Nu vor sta tot timpul toți trei în foișor. Unul va trebui să patruleze pe apă, iar cei din foișor vor face schimbul cu cei de pe apă sau de pe plajă”, spune Nicolae Zderea, salvamar.

Și procedura de prim-ajutor a fost modificată, pentru a elimina orice contact direct. Salvatorii nu le vor mai face victimelor respirație gură la gură.

Gabriel Culea, șef Salvamar Mamaia, ne face o demonstrație: „În momentul în care o persoană nu are funcții vitale și este scoasă din apă, vom proceda cu acest balon de resuscitare. Nu o să mai facem respirație gură la gură, o să evităm contactul. Vom face în felul următor... Se apasă pe acest balon (care introduce aer - n.r.) ... Și colegul va face manevrele de resuscitare” prin masaj cardiac.

În timpul intervențiilor de pe mare, cu ambarcațiuni, salvamarii nu sunt obligați să poarte masca.

 
Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri