Satul de vacanţă Fraţii Jderi, locul ideal de odihnă

Data actualizării: Data publicării:
fratii jderi

O evadare în natură, într-un loc care pare, încremenit în timp. Satul de vacanţă Fraţii Jderi e rezultatul unei munci, de aproape 20 de ani, iar natura a avut şi ea răgaz, să dea o mână de ajutor, aşezându-se, firesc, la poalele munţilor de pe Valea Oltului. Căsuţele primitoare din lemn şi piatră, cu o atingere de pastel, sunt locul ideal de odihnă, după o zi încărcată de activităţi, în inima naturii.

Dacă veniţi din Bucureşti, drumul se parcurge cu maşina. Sunt peste 200 de kilometri până la Râmnicu Vâlcea, oraşul de la poalele muntelui. De acolo începe şi adevăratul spectacol al naturii, pe care l-am imortalizat în zeci de fotografii. Din Craiova, distanţa e mai mică, sunt doar 170 de kilometri, din Capitală, însă, călătoria poate dura mai mult de 3 ore. Aşa că, un mic popas e binevenit.

Partea cea mai spectaculoasă a traseului începe de pe Valea Oltului. Trebuie să îmi pun adresa pe GPS telefonului, pentru că satul de vacanţa se află într-o zonă mai izolată, departe de agitaţie. A

GPS-ul şi-a făcut bine treaba şi ne-a dus fix până la poarta satului de vacanţă Fraţii Jderi din localitatea Păscoaia. Paradoxal, liniştea de aici e copleşitoare.

Dacă închid ochii, parcă sunt in lumea lui Sadoveanu, în mijlocul naturii, cu aer curat din abundență și căsuţe primitoare din lemn și piatră. Numele satului de vacanţă vine de la un colectiv bine închegat și armonios, pentru că aici se pot caza doar grupuri de turiști.

Ideea ridicării satului de vacanţă le-a venit proprietarilor acum aproape 20 de ani. Au început prin a planta mii de puieţi. Ulterior, au ridicat, în zonă, 10 căsuţe cu aproape 50 de locuri de cazare. Toate au o arhitectură minimalistă, dar cochetă.

Cezar Cotesc, proprietar satul de vacanţă: „Acum 19 ani, când am luat locul ăsta, cel mai nimerit nume mi s-a părut ăsta, cu Fraţii Jderi, eu sunt născut în zona Sucevei (..) are aşa un iz de mică sălbăticie, e şi greu de tradus în altă limbă, e pur românesc. E un parc întreg aici unde am plantat peste 10.000 de copaci şi natura ne răsplăteşte, dacă avem 3 stele la cazare, la natură avem 5-6-7.”

Turiştii uită de unde au plecat când ajung aici. De la rafting pe lac şi până la jocuri în natură, pe iarbă proaspăt udată de ploaie, orice activitate este o plăcere.

Turist: “E o plăcere să vii de fiecare dată, este pentru a treia oară pentru unii dintre noi, venim cu plăcere pentru aer, atmosferă, localnici!”

Mişcarea face poftă de mâncare. Cele mai gustoase preparate vă aşteaptă pe masa îmbelşugată.

O porţie zdravănă de mâncare: ardei umplut cu carne, dovlecel cu brânză, este nemaipomenită după ce ne-am plimbat pe lac cu barca.

Dacă la jocurile în aer liber ne-am aventurat ca nişte copii, tiroliana şi scufundările le-am lăsat pentru cei mai curajoşi ca noi.

Tiroliana la apă este cea mai tare senzaţie pe care turiştii o pot încerca.

Sincron Dorin, administrator satul de vacanţă: „Sunt activităţi specifice de teambuiding, în general distracţie, dar şi de consolidare a echipelor, câteodată tratăm numai situaţii care se întâmpla în oraş, stresul, oboseala.”

Iar cine vrea să înoate poate alege între lac şi piscina cu vedere la munţi.

Cezar Cotescu, proprietar satul de vacanţă: „Oricui, în nişte parametri de comportament, adică cu bun-simţ, cu respect pentru natură şi care au nevoie de linişte şi recuperare energetică. De la a merge desculţi, până la hidroterapie, plimbări pe munte, mâncare bună, odihnă, meditaţie, gimnastică, aventuri, trăsnai de tot felul.”

O escapadă în mijlocul naturii costă puţin peste 200 de euro, cazarea şi pensiunea completă pentru două nopţi. Cine vrea să stea mai mult cu persoana iubită, spre exemplu, va plăti chiar şi 1.300 de euro pentru cazare, distracţie şi relaxare.

Când soarele se duce la culcare, camerele spaţioase ne aşteaptă. O ultimă verificare a pozelor de pe telefon şi gândul zboară la următoarea zi de distracţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri