Sportul tot mai popular care presupune folosirea rachetelor de zăpadă

Data actualizării: Data publicării:
turism zapada

Zăpada mare nu este un motiv să nu ieșiți în natură în aceste zile de iarnă adevărată. Chiar și acolo unde stratul depășește jumătate de metru, deplasarea se face ușor cu ajutorul rachetelor, acele dispozitive care se iau peste bocanci pentru a nu te afunda în zăpadă.

Snowshoeing-ul sau deplasarea cu rachetele de zăpadă începe să câștige tot mai mulți adepți în România. Peisajele de vis din această perioadă a anului și efortul fizic garantat transformă fiecare ieșire în natură într-o adevărată bucurie. Deplasarea se face în grup, iar traseul este dinainte stabilit.

“La Izbucul Barcăului, dus-întors 15 kilometri, de la mașină la mănăstire. Peisaj mult, deschidere spre Vlădeasa, Buteasa”, arată Lucian Turjuc, fotograf profesionist.

Pentru a ajunge în zona cu zăpadă afânată mare, e nevoie să parcurgem un traseu de câțiva kilometri pe un drum județean. Trecem prin localități cu gospodării răsfirate, în care timpul parcă stă în loc. Orice oprire este prilej pentru o nouă fotografie de peisaj.

- Ce-ți oferă ca perspectivă pentru fotografie?
- Poți să faci foarte mult landscape, poți să faci wildife, spune Lucian.

Rachetele de zăpadă se montează pe bocanci, care ar trebui să fie rezistenți la apă. E nevoie de parazăpezi peste pantalonii de schi, pentru că zăpada mare poate crea senzații neplăcute, iar frigul este inamicul numărul unul al turistului iarna.

„E foarte important să avem echipament adecvat la noi. Acesta constă în bețe de trekking, rachete de zăpadă și nu în ultimul rând să avem parazăpezi, pentru că sunt porțiuni pe drum unde zăpada este destul de mare”, explică Gabriel Bonaciu, operator în turism.

După o coborâre care nu durează mai mult de jumătate de oră ajungem la Izbucul Barcăului. Acesta este izvorul unui râu cu o lungime de 134 de kilometri care se varsă în Crișul Repede. După o pauză binemeritată, ne întoarcem la punctul de pornire. Pe drum găsim case vechi de zeci, poate peste 100 de ani, în care gospodarii încă țin fânul peste iarnă.

Acest gen de ieșiri este apreciat de amatorii de natură pentru că nu presupune costuri foarte mari. Dacă locurile vizitate sunt aproape de casă, nu e necesară plata unei cazări. Totul se întâmplă pe parcursul unei singure zile.

„Aceste echipamente de iarnă, rachetele, bețele, fac parte dintr-un trend nou, acela de trekking pe zăpadă, drumeții pe timp de iarnă, de care oamenii nu prea știu. Este foarte sănătos, foarte plăcut, ai priveliști frumoase”, spune Gabriel Bonaciu, operator în turism.

Pentru cei care nu doresc să se aventureze pe trasee foarte lungi există și varianta unor ieșiri de două-trei ore, în care pot fi duși chiar și copiii. Ideea este de a-ți calcula exact viteza de deplasare, astfel încât întoarcerea să se facă înainte de lăsarea întunericului. Iar cei mici vor fi cu siguranță încântați.

Închirierea unui echipament de trekking în zăpadă costă 60 de lei pe zi și include rachetele, parazăpezii și bețele.

Reporter/operator: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri