Stațiunea care ar putea deveni un paradis al schiorilor și cea mai mare din România

Data actualizării: Data publicării:
moroeni

Ar putea deveni cea mai mare stațiune de schi din România, iar acum are rangul de stațiune turistică de interes național. Localitatea Moroeni din județul Dâmbovița a căpătat în luna martie acest statut, iar autoritățile spun că vor atrage sute de mii de turiști pe an. Zonă Peștera Padina, din munții Bucegi este deja ușor accesibilă cu mașina. Turiștii tot mai numeroşi care ajung aici, nu vin doar cu banii, ci şi cu pretenţiile. Sunt supărați că nu există canalizare, salubrizarea lasă de dorit, iar locuri de cazare nu sunt suficiente. Peste 10 ani însă, cei responsabili de dezvoltarea turismului în această parte a munților Bucegi spun că totul va arată altfel.

Zona Padina Peștera a fost întotdeauna o atracție pentru turiștii îndrăgostiți de munte. Apropierea de peștera Ialomiței, dar și de Babele a făcut că în zonă să fie construite primele cabane încă din anii 50. În anii '80 a început construcția hotelului Peștera, care e și acum cel mai mare din zona. Linia de telecabină care duce până la Babele a adus aici mulți turiști, iar majoritatea preferă să campeze pe valea Ialomiței. Autoritățile spun că, în final, au început să se gândească la modernizarea infrastructurii de acces.

Autoritățile județene spun că, odată obținut satutul de stațiune de interes național, în zonă vor fi realizate 5.000 de locuri de cazare în hoteluri și pensiuni, vor fi create 2.000 de locuri de munca și vor fi amenajate de asemenea pârtii de schi și trasee schi fond.

Cum zona Padina Peștera este la limita dintre județele Prahova și Dâmbovița a fost nevoie de proiecte comune. Consiliul județean Dâmbovița a fost inițiatorul unora dintre ele.

Adrian Ţuţuianu, fost preşedinte CJ Dâmbovița: Avem astăzi depuse 3 proiecte la Ministerul Turismului, un proiect pentru pârtii de schi. Terenurile necesare pentru pârtiile de schi au fost expropriate și plătite. Un al doilea proiect realizarea unei parcări publice cu toalete în zona de la piciorul Babelor în zona telecabinei și un al treilea proiect de realizare a unei construcții de interes public unde să aducem poliția, jandarmii.

În zona Padina Peșteră ajung cam 200.000 de turiști anual. Au nevoie de cazare decentă, drumuri bune şi locuri în care să îşi petreacă timpul într-un mod activ. Statutul de staţiune turistică de interes national, susţin autorităţile, va ajuta la dezvolatarea acestor facilităţi.

Ionuț Săvoiu, administrator public Județul Dâmbovița: A fost un demers de circa un an de zile, știu că este în momentul de față hotărarea de guvern 107 din 15 martie care a statuat zonă Padină Peșteră o zonă din unitatea administrativ teritoarială Moroieni că toată unitatea administrativ teritoarială să fie definită că stațiune de interes național. Evident că acest lucru nu se petrece peste noapte urmează după obținerea acestor documente, aprobarea acestor documente programatice să continuăm dezvoltarea infrastructurii de acces în zonă, deci drumuri, este vorba în principal de drumuri, dezvoltarea pârtiilor de schi, dezvoltarea unor spații de parcare, a unei zone de servicii publice, asigurarea transportului turiștilor de asemenea un sistem de gestiune a deșeurilor în zonă, tot ceea ce ține bună funcționare a unei stațiuni.

Peștera Ialomiței a fost reabilitată cu bani europeni, aproape 1,2 milioane de euro, din care s-au modernizat accesul și iluminatul interior. Lacul Bolboci, o altă atracţie, va deveni baza nautical, spun autotrităţile locale. În aşteptarea prosperităţii, şi proprietarii de pensiuni au început să își dezvolte afacerile. Cum turiști sunt, banii au început să vină.

Mitică Stoica, administrator pensiune: Se simte o schimbare că vor să facă drumul să facă ceva bun dar trebuie neapărat să facă pârtiile de schi. Fără pârtii, iarna, e o zonă moartă.

Ileana Bocanciu, reprezentant ONG de mediu: Dacă gunoiul ar fi ridicat permanent și sistematic, nici animalele nu ar mai veni. De multe ori, găsim gunoaie răspândite de urși. Astea sunt marile probleme ale zonei, infrastructura ceea ce include și canalizarea și ridicarea permanentă a gunoiului din zona.

Turiștii se bucură de frumuseţea naturii, dar aşteaptă ca cineva să se ocupe şi de salubrizare şi de amenajarea drumurilor .

Turist: Sunt un turist vechi al zonei, vin încă din copilărie cu părinții mei. Dintotdeauna am fost îndrăgostită de munte, e o zonă frumoasă, păcat că e populată. Problema ar fi un pic legată de educația ecologică. Alte probleme majore nu sunt în zonă.

Turist: Sunt adeptul civilizației, al drumului civilizat către aceste obiective turistice, că eu turistul pasionat de munte, de istorie, de geografie să ajung repede acolo. Ca să nu ne lovim de același aspect care este pe Valea Cerbului, să ne întâlnim cu sute de rulote care împânzesc acest camping, ne-ar trebui un camping civilizat în care oamenii să găsească condiții de campare poate și de pregătire a hranei, dar sigur grupuri sanitare, dușuri și alte condiții civilizate.

Turist: Cu siguranță multe zone din România merită statutul de zonă turistică de interes național. Avem ce vedea aici, avem ce vizită, sunt trasee turistice extraordinare.

Asfaltarea drumurilor de acces spre Peștera Ialomiței reprezintă o investiție importantă.

Adrian Tutuianu, fost președinte CJ Dâmbovița: Ce-mi doresc eu este să realizăm în 10 ani o stațiune turistică cu 3.000 de locuri de cazare, poate genera 3.000 de locuri de muncă și este o șansa de dezvoltare pentru zonă de nord a jud Dâmbovița. Interesul nostru este să protejăm zonele care sunt cu faună, floră, deosebită și să ne dezvoltăm acolo unde în parcul natural, în planul de management sunt prevăzute zone de dezvoltare durabilă.

Ionuț Săvoiu, administrator public Județul Dâmbovița: Evident vor exista beneficii indirecte privind ocuparea forței de muncă, dezvoltarea serviciilor turistice de asemenea dezvoltarea de acolo va fi o creștere economică durabilă, atât pentru Moroeni cât și pentru județul Dâmbovița.

Moroeni ar deveni un paradis al schiorilor. Consiliile județene din Brașov, Prahova negociază încă un proiect care unească pârtiile din Sinaia cu pârtiile noi care fie amenajate la Moeciu, Brașov. Planurile teoretice nu ţin însă loc de pârtii moderne, drumuri bune şi hoteluri curate, pe care turiştii le găsesc fără probleme la vecinii din vest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri