Sari la conținut

Rezervaţia distrusă de exploatările masive de apă termală

Altădată o mândrie a stațiunii Băile 1 Mai și un adevărat magnet pentru turiști, Rezervația Lacul cu Nuferi este în paragină. Întinderea de apă termală aproape că a dispărut, în timp ce unele specii din zonă supraviețuiesc acum doar în laboratoarele unor universități. De vină sunt exploatările ilegale masive de apă termală, spun specialiștii.

Aflată în apropierea mult mai celebrelor Băi Felix, stațiunea Băile 1 Mai îi atrăgea pe turiști cu lacul termal din zonă.

„Curioșii veneau aici pentru a admira nufărul termal, o plantă care a găsit în această zonă refugiul perfect pentru a supraviețui ultimei glaciațiuni din urmă cu 10.000 de ani. A trecut peste frigul extrem, dar a fost pe cale să dispară în perioada modernă. În ultimii ani, nivelul lacului cu apă caldă a scăzut considerabil și a fost pe cale să sece. De vină spun specialiștii ar fi exploatările de apă termală din zonă”, spune Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Forajele ilegale se referă la zăcământul din zona Felix, Băile 1 Mai. Acolo exploatarea este la suprafață la adâncimi la ordinul a 100 de metri”, afirmă Ionel Muțiu, specialist în domeniul apei termale.

Scăderea apei din lac nu a afectat doar nufărul termal, ci și două specii unice în lume printre care un pește ce supravieţuieşte acum doar în laboratoarele unor universități din țară. O moluscă nu a avut însă noroc deloc.

„Un melc de apă termală care a trăit acolo şi care din cunoştinţele noastre este dispărut”, spune Marton Venczel, biolog.

Turiștii sunt dezamăgiți când constată că nu au ce să mai vadă în rezervație. 

„Ați văzut la intrarea în stațiune scrie vizitați lacul cu nuferi, unde sunt nuferii, obiectul muncii lipsește”, spune un bărbat.

„Era super, erau înfloriți, frumoși, curat, acum e de nedescris”, afirmă un turist.

Biologii cred că nufărul termal şi peştele unic în lume ar putea creşte din nou în Băile 1 Mai dacă forajele ilegale ar înceta.

Reporter: Claudiu Mihuţ / Operator: Norbert Heghedus