Turism cu oameni neprofesioniști

Data actualizării: Data publicării:
turism

Litoralul românesc duce lipsă de angajaţi, iar asta se reflectă în calitatea serviciilor. Cei care vor să lucreze în turism nu au calificări şi îşi iau un astfel de job doar vara. Patronatele din turism spun că vor să facă angajări permanente, însă guvernele de până acum nu le-au acordat facilităţi fiscale pentru a-i păstra pe oameni şi în extrasezon. Până acum s-au ocupat doar aproape 40% dintre cele 15.000 de posturi disponibile în această vară pe litoral.

Modul în care se ţine o tava, felul în care se pune paharul de masa sau discuţia pe care o poartă cu clientul ar trebui să fie cunoscute de toţi cei care vor să se angajeze pe litoral.

„Oamenii buni de la an la an sunt din ce în ce mai puțini, noi din păcate nu avem o locaţie în oraş care să ne permită să îi ţinem şi pe timpul iernii şi din cauza asta cum reuşim să creăm un schelet vara, cu oameni pe care cât de cât reuşim să-i formăm, când vine septembrie-octombrie totul dispare, îi pierdem şi o luăm de la capăt anul următor,” spune George Ticu, manager restaurant.

„Noi am înaintat şi am avut n discuţii cu reprezentanţii guvernelor, în care am cerut după 6 luni să îi păstrăm în firmă, dar cu posibilitatea reducerii substanţiale a impozitelor pe salarii și atunci îi mai putem păstra încă 6 luni până când începe din nou sezonul estival,” precizează Nicolae Bucovala, vicepreședintele FPTR.

Și ministrul Turismului recunoaşte că nu există personal calificat suficient.

„Noi o să facem un centru de pregătire profesională la Buşteni, chiar pentru reconversie profesională. Nu au angajaţi, nu au resursă umană. Nu există fizic, dar nu există nici pregătită,” spune Mircea Dobre, ministrul Turismului.

Cu toate cu suntem la final de aprilie, hotelierii și patronii de restaurante sau terase înca nu au reuşit să îşi completeze posturile.

„La ora aceasta suntem undeva la 30-40% cu personal angajat, deşi mai avem 10 zile până când deschidem oficial sezonul estival,” adaugă Nicolae Bucovală, vicepreședintele FPTR .

„Vor fi nevoiți să facă recrutarea unor oameni calificaţi care vin din alte zone ale ţării,” spune Danuţ Jugănaru, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Nagivaţie Constanţa.

Din cauza lipsei oamenilor calificaţi, nu de puţine ori se face rabat de la calitate.

Cele mai multe posturi disponibile pe litoral sunt de cameriste, bucatari, ospătari, recepţioneri şi barmani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri