Sari la conținut

Un Ardeal în miniatură pentru turişti

Cel mai vizitat muzeu din Cluj-Napoca şi al şaselea cel mai frumos din România, în opinia utilizatorilor TripAdvisor, Muzeul Etnografic al Transilvaniei e locul perfect în care turiştii pot descoperi universul rural al Ardealului. Vin să-l vadă oameni din toată Europa, dar şi canadieni sau japonezi dornici să vadă cum trăiau oamenii locului în secole demult trecute.

Lecţia de istorie începe chiar dinainte să treci pragul muzeului amenajat în Palatul Reduta, o clădire-monument istoric în care aveau loc înainte-vreme întâlnirile Dietei Transilvaniei. Prima sală adăposteşte o expoziţie dedicată vânătorii. Turul continuă cu sala dedicată muncii câmpului.

Daniela Rusu, muzeograf: „Agricultura în epoca tradiţională era o ocupaţie de bază a ţăranului român. Avem reprezentate un plug din lemn, o grapă cu dinţii din lemn, hârleţ, sape la început erau din lemn, iar apoi au avut acces şi la fier.”

Din primăvară şi până toamna târziu, sătenii erau ocupaţi cu munca câmpului. Când zăpada troienea uliţele satelor, oamenii lucrau în gospodărie. Bărbaţii îngrijeau de casă, femeile ţeseau costume populare, ştergare sau covoare.

Daniela Rusu, muzeograf: „Una dintre piesele reprezentative pentru furcile noastre este această furcă cu scăunel care provine din localitatea Telciu din Bistriţa- Năsăud şi ea a fost făcută cadou de către băiat fetei de care îi plăcea. Este unul dintre cadourile care se purtau în epocă. Erau din crengi de copac modelate cât coaja era verde. Aceste ornamente sunt făcute din coaja copacului, îndoită, modelată.”

În Sala Muzicii, curioşii descoperă cum se dădea, pe vremuri, sfară-n ţară.

Daniela Rusu, muzeograf: „Ţăranii aveau ca un cod Morse şi ştiau dacă se suflă o dată într-un bucium era adunare în sat, dacă se suna de două ori era un incendiu, dacă se suna de trei ori a murit cineva şi ştiau ţăranii să se adune.”

Turist: “Îmi place să văd tradiţiile vieţii din Transilvania şi este o expoziţie frumoasă şi atât de interesantă pentru noi deoarece diferă faţă de cultura noastră. Încerc să înţeleg cultura acestei ţări şi îmi place foarte mult. Sunt din Tokyo, Japonia.”

Turist: “Foarte frumos, îmi place! Facem un tur al Europei de Est şi tocmai am ajuns în Cluj.”

Muzeuzul Etnografic e al şaselea cel mai vizitat muzeu din România, iar recenziile bune de pe TripAdvisor aduc din ce în ce mai mulţi turişti străini.

Turist: “ Mi-ar plăcea să vizitez un astfel de muzeu deoarece acum locuiesc aici. Sunt student străin şi cred că este important să cunoşti şi să te integrezi în cultură.”

Turist: “Foarte interesant, nu ştiam asta, dar e foarte important mai ales în contextul foarte urbanizat în care trăim astăzi. E bine să revenim din când în când la origini.”

Muzeul Etnografic a fost întemeiat în 1923, dar a fost inaugurat abia în iunie 1937, în prezenţa Regelui Carol al II-lea.

Tudor Sălăgean, istoric şi directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei: „Este primul muzeu înfiinţat în Transilvania după unirea din 1918 şi de asemenea este primul muzeu etnografic constituit pe baze ştinţiifice. În prezent MET depăşeşte 90.000 de bunuri culturale mobile, multe dintre acestea fiind clasate în categoriile tezaur şi fond ale patrimoniul cultural national.”

Un alt amănunt interesant: în 1897, în sala „Reduta" a avut loc prima proiecție cinematografică din istoria Cluj-Napocăi.