Sari la conținut

Urmașul lui Bram Stoker, în România

Stră-strănepotul celebrului scriitor irlandez Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, se află în România. El s-a alăturat unui grup de tineri antreprenori de la noi, care vor să construiască în Bran un sat în miniatură, bazat pe istoria reală a locului şi a personajelor legendare care au trecut pe aici. Au cumpărat terenul, iar banii vor să îi obţină printr-o campanie de strângere de fonduri.

Faceţi cunoştinţă cu stră-strănepotul autorului de ficţiune irlandez Bram Stoker. Dacre trăieşte în Canada, dar a rămas conectat la rădăcinile europene şi la legendele care au dat naştere scrierilor celebre de aici.

„Cred că istoria lui Vlad Dracul al III-lea trebuie să fie mai bine explicată în această ţară, ca să nu se amestece cu ceea ce a creat Bram Stoker, povestea contelui Dracula. Simt o oarecare responsabilitate ca membru al familiei Stoker, pentru că Bram a pornit maşinăria asta. Bună sau rea, povestea este minunată, mizează mult pe mit şi superstiţie, dar el s-a dus demult. Iar ce a rămas după el a luat-o razna", a spus Dacre Stoker.

Iniţiatorii proiectului au cumpărat terenul, iar banii pentru ridicarea construcţiilor vor fi adunaţi din donaţii. Pe teren urmează să fie construit un complex de opt case tradiţionale, specifice zonei Branului secolelor XVIII-XIX. Are o suprafaţă de 6000 de metri pătraţi şi a costat în jur de 180.000 de euro.

Cei care vor să se implice îşi cumpără, în avans, vouchere de vacanţă. Când satul va fi gata, vor avea cazarea garantată.

„Dacă m-aş întoarce în zonă ar fi cu siguranţă locul în care aş căuta să mă cazez", a spus un turist.

„Cred că atunci când călătoreşti este foarte important să cunoşti cultura altor popoare iar dacă asta m-ar ajuta să cunosc mai bine cultura României, atunci este o idee bună", a adăugat o altă turistă.

Campania de strângere de fonduri va dura 45 de zile. Este nevoie de cel puţin 70.000 de dolari, pentru ca, în martie 2017, să înceapă construcţia primelor două case.