VIDEO. Cea mai frumoasă pădure din sud-estul României

Data publicării:
letea2
Foto: Facebook

Pădurea Letea este unul dintre cele mai exotice locuri din România. Un peisaj unde puteţi admira stejari seculari, liane, dune de nisip şi cai sălbatici. Vă propunem, aşadar, o călătorie pe apă, dar şi pe uscat, pe dunele de nisip, până la cea mai frumoasă pădure din sud estul României - Pădurea Letea.

Călătoria până la Pădurea Letea porneşte de la Murighiol. Cele două ore petrecute în barcă, pe Dunăre, trec apoape neobservate pentru că peisajul este unul cu adevărat spectaculos.

Turistă: „Ceea ce am văzut a fost excelent! Am venit în principal pentru Deltă şi asta este ceea ce am vrut să văd cel mai mult.”

Odată ce ambarcaţiunea va acosta la pontonul din satul Letea, urmează o altă călătorie de cel puţin două ore şi jumătate cu o maşină de teren, de această dată pe dune de nisip. Turiştii, încinşi de soare, profită de câteva clipe de răgaz şi se răcoresc în Dunăre.

Turist: „A meritat după o zi de mers. Intri în apă te mai răcoreşti. Am mai fost aici acum 2 ani de zile. În primul rând priveliștea, nu s-au schimbat lucrurile, nu au intervenit oamenii. Cât vezi stuf pe case și rustic este bine.”

Turiştii vor putea admira şi caii sălbatici care trăiesc la marginea pădurii Letea.

Este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Rezervaţia porneşte de la marginea satului Letea şi se întinde pe o suprafaţă de 3200 de hectare.

Peisajul este unul exotic, iar turiştii se pot plimba printre speciile de stejar, ulm, frasin, dar vor întâlni și o mulțime de plante agățătoare care îi dau un aspect de pădure tropicală. După o asemenea aventură istovitoare, proprietarii de pensiuni îi aşteaptă cu braţele deschise.

Florina Hancerenco, proprietar pensiune: „Vin pentru a vizita Pădurea Letea, alții vin pentru a vedea acei vestiti cai care sunt sălbaticiti, unii vin doar pentru a servi o mâncare pescărească, sunt diverse categorii de turiști.”

Odată ajunşi în zonă vă puteţi caza fie în satul Letea, fie la Caraorman, localitate renumită pentru capturile prinse de pescarii sportivi.

După ce este scos din barcă, peştele este curăţat, spălat şi aruncat pe plita încinsă.

În bucătărie, doamna Victoria pregăteşte de zor icre de ştiucă şi crap, după o reţetă doar de ea ştiută.

Victoria Ştefanache, bucătar: „La noi icrele nu se bat cu mălai sau cu pâine, uitaţi. La noi se face asa fără pâine, luate direct de la peşte.”

Pe domnul Miluţă, proprietarul unei pensiuni din Caraorman, l-am întâlnit în gradină. Este tare mândru că a reuşit să le ofere turiştilor doar produse pe care le culege din recolta proprie.

Miluţă Ştefanache, proprietarul unei pensiuni: „Avem castraveți, ardei gras, ardei capia, ardei iute, avem 20 de gutui extraordinari, care numai în Deltă îi găsim. Sunt din producția de aici. Avem meri, avem 165 de pomi în 5 ani de când sunt aici. Roșii avem din două în două săptămâni, am pus răsaduri şi uitaţi cum stau roşiile aici. Avem roşii pur româneşti.”

Turist: „Aici este locul nostru de suflet. Iar delta este deltă. Nu se compară cu nimic. Am umblat în toata Europa în Asia, în Scandinavia. Nu... Ca aici...”

Pentru o noapte de cazare la Caraorman tariful este de 50 de lei, iar pentru trei mese pe zi, o persoană va plăti 100 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri