Sari la conținut

VIDEO. Șantier în Canionul 7 scări

Administratorii Canionului 7 scări, din Masivul Piatra Mare, au deschis un şantier mai puţin obişnuit, între stânci. Un bloc uriaş de gheaţă a rupt una din punţile de acces în canion. O echipă de alpinişti utilitari trebuie acum să refacă, în totalitate, punţile rupte pentru ca traseul să poată fi parcurs în siguranţă de turişti.

Blocul de gheaţă a căzut cu cinci zile în urmă. Zona pentru accesul turiştilor în canion a fost distrusă complet. Totul s-a întâmplat după încălzirea bruscă a vremii.

Claudiu Loghin, reporter: „Temperaturile atmosferice ridicate au făcut ca gheaţa din zona canionului să înceapă să se topească. Aşa se face că blocuri uriaşe de gheaţă, ca cel din spatele meu, se desprind din stâncă, în aceste zile”.

Administratorii canionului au instalat panouri care îi avertizează pe turişti că în zonă cad bucăţi de gheaţă.

Claudiu Loghin, reporter: „Platforma de acces a fost ruptă, sub greutatea acestui bloc de gheaţă, desprins din peretele drept al Canionului 7 scări. Echipa de alpinişti lucrează acum la înlocuirea suporţilor şi montarea unor traverse noi, pentru accesul în siguranţă în canion”.

Refacerea punţii turistice din canion costă în jur de zece mii de lei. De lucrare se ocupă o firmă specializată în alpinism industrial.

Ioan Ilea, alpinist: „Suporţii au fost smulşi din stâncă, pasarela a fost făcută praf, s-au strâmbat profilele, trebuie să scoatem suporţii din stâncă”.

Cristian Popa, responsabil al Canionului 7 scări: „După 15 martie se cam poate da drumul. Depinde sută la sută de starea vremii, pentru că dacă prindem iar acum două săptămâni de ploaie sau de ninsoare, iar trebuie să sistăm lucrările”.

Canionul 7 scări este administrat de Regia Pădurilor Săcele, are o lungime de 160 de metri şi un relief cu adevărat spectaculos. Punţile şi scările noi pentru turişti au fost instalate în 2013.

Au costat 330.000 de lei. Accesul în canion se face cu echipament special de protecţie şi costă zece lei pentru adulţi şi cinci lei, pentru elevi şi studenţi. Anul trecut la canion au ajuns peste 62.000 de vizitatori.