Exclusiv Vom mai merge în vacanță anul acesta? Dar anul viitor? Ce spun specialiștii

Alexandru Costea Data actualizării: Data publicării:
View of Cala Goloritze
Foto: GettyImages

În starea de urgență românii sunt obligați să stea în casă pentru o perioadă lungă de timp. Mulți dintre aceștia se gândesc dacă și în ce condiții vor mai putea merge în concediu sau vacanță anul acesta. Specialiștii din turism spun că deși va fi mai dificil să călătorim internațional în obișnuitele sezoane de vacanță, deplasarea în interiorul țării și în locuri mai puțin aglomerate va fi mai atractivă pentru multe persoane.

Românii vor pleca în vacanțe anul acesta, însă mai mult pe plan local, în număr mai mic și în condiții mai dificile, consideră Răzvan Pascu, consultant de marketing turistic.

“La început, după ridicarea restricțiilor și în lunile următoare, se va călători timid prin țară, eventual și prin Bulgaria sau Grecia, dacă va părea sigur în ochii turiștilor. Nu cred că se vor mai face planuri pe termen mediu, ci vor fi excursii cumpărate din scurt, sau pe termen foarte lung, de exemplu la vară pentru anul viitor.

Va dura până când românii vor câștigă din nou încrederea să călătorească și asta oricum se va întâmpla doar dacă nu va apărea un al doilea val de îmbolnăviri sau dacă va apărea un vaccin, teste la liber și tot mai multe companii de asigurări de călătorie care să preia și riscul de îmbolnăvire cu COVID.

Cred că pachetele care presupun mulți oameni înghesuiți într-un hotel vor avea de suferit. De aceea, să călătorești va fi mai scump, cel puțin pe termen scurt și mediu, din cauza tuturor restricțiilor care vor continua să rămână pe alocuri și din cauza tuturor măsurilor costisitoare de protecție a sănătății turiștilor. Mă aștept ca din preferințele românilor, cel puțin pe termen scurt și mediu, să dispară hotelurile foarte aglomerate de genul celor de la all-inclusive din Turcia”, afirmă specialistul în turism.

Obișnuitele concedii din timpul verii vor fi cel mai probabil compromise.

“Nu aș zice că la zero, dar va fi o scădere puternică, inclusiv pe litoralul românesc. Vor fi preferate mai mult casele de închiriat cu totul prin țară, pe la munte, decât un hotel mare și plin de turiști pe litoral” , ne-a explicat acesta.

Liniile aeriene ar putea lua măsuri de distanțare socială a pasagerilor.

“Se discută destul de serios despre posibilitatea ca anul acesta companiile aeriene să nu mai vândă locul din mijloc din avion, pentru a lăsa mai mult spațiu între pasageri. Asta evident că poate duce la o creștere a prețurilor la bilete”, spune consultantul.

Cei cu venituri mici și medii vor fi afectați și vor călători mai puțin, potrivit lui Răzvan Pascu.

El crede că totuși pe termen lung va crește cererea de vacanțe.

„Unii, foarte puțini, își fac planuri pentru la toamnă, pentru la iarnă, pentru Revelion sau pentru anul viitor. Cred că lucrurile vor rămâne așa deocamdată și putem vedea ceva întrebări sau solicitări de excursii abia după 16 Mai. Dar se va reveni greu la ce aveam acum două luni, poate cam în doi ani”, spune Răzvan Pascu.

Românii își anulează vacanțele programate până în iunie dar și în următoarele sezoane

Rareș Lațcu, manager de vânzări în cadrul agenției de turism Aerocenter, specializată în vacanțe exotice, spune că, de mai bine de o lună și jumătate, singura activitate a companiei este anularea pachetelor vândute.

“În momentul de față nu pot spune decât că le anulăm pe toate, absolut tot, nimeni nu rezervă. Poate modificarea perioadei de călătorie dar în niciun caz contracte noi, deocamdată, cu turiștii. Am început devreme nebunia asta și am fost primii loviți în mod direct”, spune Lațcu.

Oamenii nu plănuiesc să plece mai devreme de luna iunie.

“Chiar și pe luna iunie deja turiștii ne întreabă sub ce formă se pot anula vacanțele, fiind și ele pe destinații mai apropiate, de genul celor uzuale, Turcia, Grecia, Egipt, Tunisia, cele cu charter cu plecare din România și deja se gândesc sau cochetează cu gândul de anulare. Dar turoperatorii nu au deschidere deocamdată la anulare sau la modificare pentru luni mai îndepărtate decât mai, spre exemplu. Se merge din aproape în aproape cu anulările și cu modificările.

Până în prezent, chiar și cei mai mari din turismul mondial, cum ar fi TUI Germania, merg pe anulări gratuite, modificări gratuite pentru plecări până la mijlocul lunii mai”, afirmă reprezentantul agenției de turism.

Rezervările pe sezoanele de vară și toamnă încă sunt deschise, însă acest lucru va depinde de evoluția pandemiei.

„Noi, fiind specializați pe destinațiile exotice, cele mai bune intervale de călătorie sunt toamnă, iarnă, primăvară, respectiv noi avem rezervări și pe octombrie, noiembrie anul acesta. Deja lumea se panichează, unii chiar se retrag din contracte pentru final de octombrie”, ne-a declarat Rareș Lațcu.

El spune că incertitudinea privind măsurile pe care statele le-ar putea implementa în sezoanele de vacanță reprezintă un motiv principal pentru anularea călătoriilor.

Locațiile îndepărtate de vacanță au devenit inaccesibile celor care vor să se autoizoleze în condiții mai bune

La nivel global, locuitorii din mediul urban care dețin sau închiriază o a doua casă în destinațiile populare de vacanță încearcă să se izoleze de pandemie în condiții sporite de comfort. Însă rezidenții acelor zone sunt reticenți în a-i primi pe cei care de obicei locuiesc în orașe, potrivit Business Insider.

Multe destinații sezoniere din SUA nu au resurse medicale necesare pentru a face față unui număr mare de vizitatori care s-ar putea infecta cu coronavirus.

Locuitorii din Hamptons, mai multe localități din statul New York, au încercat să-i descurajeze, pe Facebook, pe cei care doresc să vină în vizită. “Spitalul nostru nu are nici pe departe personal și echipament suficient pentru numărul de persoane care au decis să vină recent aici”, a scris un utilizator al rețelei de socializare.

Autoritatea de transport naval din Massachusets a emis un comunicat comun cu spitalele de pe insulele Martha's Vineyard și Nantucket pentru a ține la depărtare potențialii vizitatori și cei care dețin case de vacanță. Spitalele au 25, respectiv 14 paturi și spun că este “deja pusă sub presiune” capacitatea lor.

Poliția de pe Block Island, o comunitate în largul coastei Rhode Island, a primit sesizări pe 20 martie că unii localnici luau în calcul taierea cablurilor de curent pentru a descuraja vizitatorii. Patru zile mai târziu, insula a emis o ordonanță care restricționează afacerile de închirieri pe termen scurt să mai accepte noi rezervări și care cere celor veniți în vacanță să plece.

Pe coasta de Vest, locuitorii urbani ai Californiei au plecat către comunitățile izolate din munți și deșert, în ciuda ordinului de autoizolare acasă, potrivit publicației Los Angeles Times.

Țările și orașele europene impun restricții similare. Pe 22 martie, Grecia le-a interzis celor care nu sunt rezidenți ai insulelor să ia feribotul. Pentru a ajuta în aplicarea măsurilor de carantinare la nivel național, Grecia a apelat la drone de supraveghere și elicoptere.

Măsuri de restricționare a accesului au fost luate și în insulele scoțiene, după ce mai mulți turiști au mers în zonele acestea.

Și în Norvegia, luna trecută, mii de persoane din mediul urban s-au adunat la cabanele îndepărtate din păduri și munți în căutarea autoizolării. Pe 19 martie, statul novergian a interzis locuitorilor să călătorească la cabane, instituind amenzi de 15.000 de coroane (1.364 de dolari) pentru cei care nu respectă restricția.

Airbnb și Booking.com oferă posibilitatea de anulare a rezervărilor

Site-urile Airbnb și Booking.com oferă posibilitatea clienților, cu anumite condiții, să-și anuleze și să obțină banii înapoi în cazul rezervărilor făcute înainte de impunerea restricțiilor de circulație.

Toate rezervările făcute pentru proprietăți din România prin site-ul booking.com pot fi anulate dacă data de check-in este de pe 22 martie până pe 16 aprilie.

Și în alte state europene și din lume se aplică măsura, cu perioade diferite de check-in.

Proprietarii sau firmele pot stabili cu clienții noi date de cazare, bonuri de valoare sau pot restitui întreaga sumă plătită, fără alte comisioane.

În cazul condițiilor stabilite de Airbnb la data publicării articolului, clienții pot anula rezervările făcute pe 14 martie și înainte de această dată, dacă prima zi de cazare este până pe 31 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri