Atenție la vreme! Urmează trei zile cu ploi torențiale și e pericol de inundații

Data actualizării: Data publicării:
inundatie vartej shutterstock_1126400813
Foto: Shutterstock

Urmează trei zile cu ploi torenţiale şi vijelii în aproape toată ţara. Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ploi abundente pentru 31 de judeţe, care va intra în vigoare sâmbătă la 4:00 după-amiaza şi va expira luni la 21:00. Frecvent se vor strânge cantităţi de apă de 25-30 l/mp, iar pe suprafeţe mici, chiar şi de 50-70 de litri. Este motivul pentru care majoritatea râurilor se vor afla sub avertizare de inundaţii până marţi. Meteorologii averizează că trebuie să ne aşteptăm la vijelii, dar şi la grindină. Va ploua şi în zonele care nu se află sub cod galben, dar nu la fel de mult.

ploaie shutterstock_1126270754
Foto: Shutterstock

Urmăriți aici atenționările de vreme severă imediată (nowcasting) pe care le emit meteorologii pentru zone și perioade de timp restrânse.

Vremea a creat probleme şi înainte de intrarea în vigoare a codului galben. A fost rupere de nori la Deseşti, în Maramureş. Torenţii formaţi pe versanţi au adus aluviuni care au blocat podeţele, iar şuvoaiele de apă s-au revărsat pe DN18, drum ce face legătura între Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Zece curţi şi anexe au fost inundate.

Conform atenţionării cod galben, instabilitatea atmosferică se va accentua sâmbătă în cea mai mare parte a ţării. Sunt anunţate ploi care vor aduce peste 40 litri de apă/mp, frecvente descărcări electrice şi vijelii, iar pe suprafeţe mici va fi grindină. Excepţie vor face regiunile sud-estice, unde astfel de fenomene vor apărea cu precădere după apus. Temperaturile vor marca o scădere în vest, nord şi centru, în timp ce prin sud-est vor ajunge la 32 de grade Celsius.

Odată cu extinderea şi intensificarea ploilor, vremea se va mai răcori. În ultima zi a săptămânii, aversele, fenomenele electrice şi vântul vor avea intensitate mai mare în regiunile centrale şi sudice, precum şi în toate zonele deluroase şi montane. Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 50 l/mp, aşa că riscul de inundaţii va fi foarte ridicat. Vremea instabilă va continua şi luni, iar de marţi va începe să se amelioreze dinspre vestul ţării.

Zona de munte va fi cea mai afectată de ploile din perioada următoare. Cantităţile de apă acumulate vor depăşi pe alocuri 70 l/mp, aşa că va fi risc de inundaţii pe majoritatea râurilor. Vântul va sufla cu putere şi va accentua senzaţia de răcoare, iar grindina va cădea din loc în loc.

Turiştii aflaţi la malul mării se pot bucura sâmbătă de soare. Temperaturile vor ajunge chiar şi la 29 de grade la umbră. Apoi, duminică şi luni, ploile vor fi insistente, vor fi descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Marţi, ploile vor bate în retragere, iar printre nori va apărea şi soarele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri