Sari la conținut

Avertizare. Furtuni și vijelii în aproape toată țara

Meteorologii atenționează că începând din această seară până duminică dimineață intră în vigoare un cod galben de furtuni, iar de mâine seară până luni seară fenomenele vor deveni și mai violente și vor cuprinde un teritoriu și mai vast, mai multe județe intrând sub avertizare cod portocaliu.

frutuna oras noaptea shutterstock_281493026

Foto: Shutterstock

Din seara zilei de sâmbătă până duminică dimineața (1/2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania și Moldova, precum și în zona Carpaților Meridionali și în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp și local 35...45 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei și al Munteniei.

AVERTIZAREA COD GALBEN este valabilă  din 1 iulie, ora 21:00 până la 2 iulie, ora 09:00. Iată zonele vizate:


În ceea ce privește sudul și în sud-estul țării, meteorologii spun că în acest interval valorile termice vor caracteriza în continuare o noapte tropicală, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade, iar disconfortul termic va fi încă ridicat.

De duminică seară, însă, furtuni violente și vijelii sunt de așteptat în mai mult de jumătate din țară.

AVERTIZAREA COD PORTOCALIU este valabilă din 2 iulie, ora 20:00 până în 3 iulie, ora 23:00.
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, ploi însemnate cantitativ. Iată zonele vizate:

14 județe sunt vizate de avertizarea cod portocaliu, în timp cele 19 județe plus Capitala au avertizare cod galben. Practic, doar nordul, nord-vestul țării și Dobrogea scapă de capriciile vremii.

În cursul nopții de duminică spre luni (2/3 iulie) și pe parcursul zilei de luni, în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale,  frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50...70 l/mp și pe arii restrânse 80...90 l/mp, spune meteorologii.

În acest timp, în sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 și 50 l/mp.

Pe aceeași temă