Avertizare. Meteorologii anunță un nou cod portocaliu de ploi în aproape toată țara. 19 județe sunt deja afectate de inundații

Data publicării:
inundatii-evacuare-bebelus-copil-isu-bistrita-nasaud
Foto: ISU Bistrița Năsăud

Un nou cod portocaliu de ploi și vreme instabilă a intrat în vigoare din această dimineață. Este vizată cea mai mare parte a țării. Mai multe județe sunt sub cod galben. Aceasta, în condițiile în care în 19 județe au fost înregistrate deja inundații devastatoare.

Avertizarea de cod portocaliu este valabilă în intervalul 25 iunie, ora 10:00 – 25 iunie, ora 23:00. Se vor înregistra cantități de apă însemnate și instabilitate atmosferică accentuată, potrivit ANM.

În zonele montane, precum și local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și în sudul Moldovei, vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

Codul galben este valabil în intervalul 25 iunie, ora 10:00 – 26 iunie, ora 02:00.

cod portocaliu 25 iun
Foto: Meteoromania.ro

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp, spun meteorologii.

Aceștia avertizează că sfârșitul acestei săptămâni, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în vestul, centrul și nordul țării, precum și în zonele montane.

Ploile torențiale din ultimele zile au produs inundații în 39 de localități din 19 județe, cele mai afectate fiind Bistrița-Năsăud și Hunedoara. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curți și 236 beciuri și subsoluri.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri