Ce iarnă ne așteaptă anul acesta. Specialist ANM: „Vom avea fenomene extreme, cum am avut în toate anotimpurile”

Data publicării:
iarna zapada 180227_VISCOL_BUCURESTI_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Roxana Bojariu, șeful secției de Climatologie din cadrul ANM, spune că vremea caldă, aproape de vară, la începutul lunii noiembrie se înscrie în modelele de fenomene extreme care se petrec în întreaga lume. Bojariu avertizează că sunt șanse mari ca această iarnă să vină cu fenomene meteo extreme, de scurtă durată, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

- Începem cu ceea ce este în prezent, adică, temperaturi şi chiar şi câteva ploi ca de luna iunie. De ce astfel de fenomene la final de octombrie?

Roxana Bojariu, ANM: „Au mai fost cazuri, dar, într-adevăr, amplitudinea acestor fenomene e ieșită din comun. Și nu e vorba doar de România. Vedeți că sunt fenomene extreme peste tot în lume, peste tot în Europa. Ați văzut ce se întâmplă în Italia, ce se întâmplă în vestul Europei.

De fapt, lucrurile se leagă, pentru că acest transport de aer foarte rece dintre nord spre latitudinile mai joase a împins aerul cald dinspre latitudinile mai joase spre noi. Și practic avem această vreme foarte caldă ca o altă fațetă a vremii foarte reci și cu fenomene meteo extreme din Europa de Vest, dar nu numai. În întreaga lume avem fenomene meteo extreme.

În California continuă vremea foarte secetoasă, cu temperaturi foarte mari pentru această perioadă a anului. Un sezon al uraganelor și taifunurilor foarte activ până acum și încă nu s-a terminat. Și luna noiembrie poate fi considerată ca sezon activ pentru acești cicloni tropicali și, în general, vorbim despre o lume care, dacă se încălzește, nu se încălzește într-un mod gradual și uniform, ci cu manifestări dintre acestea, extreme.”

- A și nins în urmă cu o săptămână la munte. Puseele de iarnă sunt normale la mijlocul toamnei?

Roxana Bojariu, ANM: „Se mai întâmplă, au fost cazuri și a nins în general la altitudini un pic mai mari, deși am avut zăpadă și în Poiana Brașov. Mai rar, dar se întâmplă. Să știți că la înălțimi mari ninge și în august. Dar, într-adevăr, pe scară atât de mare și chiar și la altitudini mai mici e un fenomen deosebit. Extremele acestea sunt oarecum normale, dar amplitudinea lor este, totuși, impresionantă.

Trebuie să ne așteptăm în continuare la fenomene extreme, chiar și în timpul iernii. Fenomene caracteristice iernii, dar cu o intensitate destul de mare. Ați văzut cum arată tabloul iernilor din ultimii ani. Practic, avem perioade mari cu condiții blânde și episoade care vin cu vreme foarte severă de iarnă, limitată în timp, dar cu impact asupra activității socio-economice.”

- Datele pe care le aveți acum la dispoziție în ceea ce privește lunile de iarnă ce arată? Ce fel de iarnă vom avea?

Roxana Bojariu, ANM: „Nu e o imagine încă bine definită, pentru că nu există toate elementele din sistemul climatic reașezate pe această stare de anotimp rece și modelele nu au o predictibilitate foarte bună. Chiar pentru Europa, lucrurile stau mai prost decât pentru alte zone ale lumii. Dar trebuie să ținem cont că vom avea fenomene extreme și în iarnă, așa cum am avut în toate anotimpurile.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri