Cod galben de ploi, burniță și polei în cinci județe și municipiul București. Autoritățile recomandă prudență

Data actualizării: Data publicării:
om care merge pe strada acoperita cu polei
Avertizare meteo de polei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni seara, mai multe atenţionări de fenomene meteo imediate, încadrate la categoria „cod galben”,  pentru cinci judeţe din zona Munteniei, inclusiv în Capitală, unde va ploua, va burnița și se va forma polei.

ACTUALIZARE ora 21:30. În București a început să se depună gheață pe jos, luni seară. În aceste condiții, Poliția Rutieră face mai multe recomandări pentru șoferi:

 - să circule cu prudență;

- să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere;

- să nu depăşească autovehicule oprite în coloană la semafor;

- să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;

- să asigure o bună vizibilitate curățând parbrizul, luneta şi geamurile laterale și să verifice ca funcționează sistemul de climatizare şi dezaburire funcționează corespunzător;

- să nu circule la culoarea roşie a semaforului electric;

- să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;

- să își păstreze calmul în trafic;

- să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante omologate.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.


Știrea inițială:

Codul galben este în vigoare până la ora 23:00 în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi Teleorman. Fenomene similare vor fi semnalate până la aceeaşi oră și în municipiul Bucureşti.

În judeţele Caraş-Severin şi Timiş vor fi, tot până la la ora 23:00, intensificări ale vântului care vor depăşi local la rafală 55-65 km/h, izolat 70 km/h, iar local ploaie.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni dimineață, o avertizare meteo pentru întreaga țară. Dacă în unele zone vor fi ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului, în celelalte se vor semnala precipitații mixte și polei. Prognoza meteo a fost emisă pentru intervalul luni, ora 14:00 - marți, ora 10:00.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri