Explicația pentru vara neobișnuită din România. Meteorolog: Aerul mai rece a rămas blocat în țara noastră

Data actualizării: Data publicării:
furtuna ploaie fulgere bucuresti
FOTO: Shutterstock

În România, am avut până acum o vară complet ieşită din comun. Nu a fost nici secetă, nici caniculă. În schimb, de la jumătatea lunii iunie şi până în prezent, nu a fost nicio săptămână fără furtuni şi inundaţii.

Luna trecută a fost dealtfel a doua cea mai ploioasă lună în România, din ultimii 60 de ani. Au fost nu mai puţin de 1.026 de atenţionări nowcasting cod galben de furtună, 255 atenţionări nowcasting cod portocaliu de furtună şi, atenţie!, o atenţionare nowcasting cod roşu de furtună. Şi în această lună „am beneficiat” de 547 de atenţionări cod galben de furtuni şi 146 de atenţionări cod portocaliu. Chiar la această oră e în vigoare o atenţionare cod galben de ploi abundente pentru mare parte a ţării şi una de cod portocaliu care vizează judeţele Tulcea şi Constanţa, până miercuri seară la 21:00.

Iar de la începutul verii şi până acum au fost peste 20 de avertizări de inundaţii. În acest timp, nordul Europei suferă de cald. E cea mai călduroasă vară din ultimele 6 decenii în Marea Britanie, în peninsula Scandinavă, iar Germania suferă chiar în aceste zile de caniculă.

Nu numai vara este atipică, ci întreg anul acesta, chiar începând cu decembrie anul trecut, pentru că iarnă a fost deosebit de blanda, pe urmă luna martie cu temperaturi de iarnă și o luna aprilie cu temperaturi de vara. Începând cu luna mai au început și manifestările de instabilitate, într-un context european.

Ține de distribuția neobișnuită a maselor de aer. Pe de o parte o e distribuție foarte persistenă și în același timp neobișnuită pentru că aerul cald a ajuns până în nordul peninsulei Scandinave în timp ce în regiunea țării noastre a stagnat foarte mult timp o masă de aer cu o idee mai răcoroasă și cu un foarte mare volum de vapori de apă. Toate acestea au fost asociate cu o persistența a presiunii atmosferice scăzute, un blocaj care a dus la manifestări nefirești pe tot continentul. Dacă la noi a plouat excesiv, în partea de nord a plouat puțin, acolo e o secetă accentuată.

Masa aceea foarte caldă este de origine tropicală și a avut forță să se extindă spre regiunile nordice ale Europei, în timp ce aerul mai rece a rămas blocat aici, în zona noastră.

Sperăm ca în zilele următoare, după ce depășim episodul de precipitații, masele de aer să se mai ducă fiecare la locul lor”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM. Ea îi sfătuiește totuși pe români să meargă în vacanță, dar să rămână vigilenți la avertizările meteo, chiar și atunci când sunt în străinătate. 

Ce s-a întâmplat în Grecia, ce se întâmplă în nordul Europei? De ce a devenit vremea, totuși, atât de haotică, nu numai în România, ci în întreaga lume și câtă legătură are cu schimbările climatice și cu comportamentul uman, cum ar fi de pildă defrișările? Climatologul Roxana Bojariu atrage atenția, de altfel, că omul contemporan ar putea să nu mai poată ține pasul și există pericolul să nu se mai poată adapta la schimbările climei, care se petrec într-un ritm mult mai rapid decât în epocile trecute. Aflați răspunsurile la toate aceste întrebări urmărind explicațiile din materialele video de mai sus. 

Citiți și: Europa, dată peste cap. Sunt 33 de grade acasă la Moş Crăciun

Vreme extremă în Europa: Zeci de mii de fulgere în câteva ore în Istanbul, temperaturi aproape de record în Marea Britanie

Vremea vacanțelor ratate în Europa. Incendiu uriaș în Grecia și furtună de zapadă în Italia

E iadul pe Pământ în Japonia: 77 de morți și zeci de mii de oameni spitalizați din cauza căldurii extreme

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri